Taxa pe lăcomie, impusă băncilor, şi noile impozite pentru firmele din energie şi comunicaţii ar urma să oprească scoaterea banilor din ţară, aceasta este explicația oficială a Guvernului. În timp ce vorbeşte despre cum lasă multinaţionalele ţara fără bani, statul pierde miliarde de lei în urma propriilor decizii.

Consiliul Fiscal a calculat că statul a pierdut între 1,5 până la 2 miliarde de lei prin ridicarea pragului până la care se poate plăti un impozit pe cifra de afaceri de 1 sau 3%, în funcţie de numărul de angajaţi.

Prima dată am văzut efectele pe care le vor avea scutirile fiscale pentru cei din construcţii. Salariile mai mari se vor vedea în consum, dar vor duce la încasări mai mici din taxarea muncii. Evident, statul speră că cele două se vor compensa, scrie Digi24.

Anul trecut a fost urcat la un milion de euro, de la doar 65.000 de euro, cât era în urmă cu patru ani. Asta înseamnă încasări mai mici din impozitul pe profit.

Gândirea statului a fost că scade impozitul pe măsură ce firma are mai mulţi angajaţi. Dar, în acelaşi timp, statul a luat mai multe măsuri, după care a devenit tot mai scump să ai angajaţi. Chiar şi în acest an, schimbările fiscale reprezintă principala provocare pentru oamenii de afaceri.

Specialiştii sunt de părere că modificarile de acum vor avea un impact mult mai mare faţă de cele din 2018, investitorii străini se vor orienta spre alte state, iar companiile care sunt deja pe piaţă nu îşi mai fac planuri de dezvoltare.