Tomas Petricek, ministrul de Externe al Cehiei, a fost demis, luni, potrivit unui anunţ făcut de biroul preşedintelui Milos Zeman. Postul său va fi preluat, interimar, de către ministrul de Interne, Jan Hamacek.

Dese neînţelegeri cu preşedintele Milos Zeman

Tomas Petricek, în vârstă de 39 de ani, s-a împotrivit strângerii relaţiilor Republicii Cehe cu Rusia şi China şi a avut adesea neînţelegeri cu preşedintele Milos Zeman, care de multe ori l-a criticat deschis şi în final a cerut să fie schimbat din funcţie, scriu agenţiile Reuters şi EFE.

Ministrul de Externe s-a manifestat şi împotriva cumpărării vaccinului rus Sputnik V şi împotriva participării companiei ruse Rosatom la licitaţia pentru extinderea centralei atomoelectrice Dukovany.

Potrivit lui Petricek, aceste două motive din urmă şi eşecul său de a-i lua locul lui Jan Hamacek la conducerea Partidului Social-Democrat, în urma alegerilor de săptămâna trecută, sunt principalele motive ale demiterii sale.

Al doilea ministru demis din Guvern după ce s-a declarat împotriva folosirii Sputnik V

Este al doilea ministru din Guvernul ceh care este demis după ce s-a opus achiziţionării vaccinului Sputnik V. Jan Blatny, ministrul Sănătății, a fost demis săptămâna trecută din acelaşi motiv. Blatny a fost înlocuit cu Petr Arenberger, care este de acord cu testarea în Cehia a acestui vaccin, potrivit politico.eu.

„Nu e niciun secret că am fost un cui în talpa președintelui de multă vreme. Motivele sunt centrala nucleară, unde am spus mereu că siguranța trebuie să fie cea mai importantă, și vaccinul Sputnik, pentru că sănătatea cetățenilor este esențială pentru mine”, a declarat ministrul demis Tomas Petricek.

Subiectul includerii Rosatom în lucrările efectuate la centrala nucleară Dukovany este unul extrem de controversat în Republica Cehă. Experți în securitate din ministerele cehe ale Internelor și Externelor au pledat în mod repetat împotriva acestei colaborări, pentru că s-ar putea ajunge la situaţia în care Moscova ar putea şantaja Guvernul de la Praga.

Președintele Milos Zeman, premierul și miniștrii Industriei și Comerțului au ignorat însă avertismentele. Alte firme care au participat la licitație provin din Franța, Coreea de Sud și SUA-Canada.

Sursa foto: Dreamstime