Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul se pregătește să renunțe la plafonul de 400 de lei/metru cub de lemne de foc impus prin OUG pe 5 octombrie.

Astfel, plafonul de preț impus în piață va fi înlocuit cu o nouă schemă de compensare pentru românii care se încălzesc cu lemne de foc.

Totodată, Guvernul ar urma să aprobe și interdicția exportului de lemne de foc, potrivit stiripesurse.ro.

Guvernul vrea să renunțe la plafonul de 400 de lei

Amintim că, pe 5 octombrie, Guvernul a aprobat plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc.

Atunci, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna a fost cel care a făcut anunțul mult așteptat de milioane de români.

„În urma discuţiilor din coaliţie şi deciziei cu privire la plafonarea preţului, astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă prin care preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn se stabileşte un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus şi la pelete (…) este maxim 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus.”, a anunțat la acel moment ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.

Peste 3 milioane de români folosesc lemnul pentru a se încălzi

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat atunci că această decizie este așteptată de foarte mulți români, subliniind că 3 milioane de gospodării folosesc lemnul pentru a se încălzi.

„O decizie așteptată de milioane de români. Astăzi guvernul va adopta decizia de plafonare a prețurilor la lemnele de foc. E o decizie așteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc.

În acest sens, vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cuv, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2000 de lei la peleți”, a anunțat, pe 5 octombrie. Nicolae Ciucă.

Plafonarea prețurilor ar fi trebuit să fie valabilă până la sfârșitul lunii martie 2023.