Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat, marţi, că în partid sunt discuţii pentru găsirea unei variante legale pentru a putea impune alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dacă moţiunea de cenzură iniţiată de PSD va trece.

„Nu mai ai posibilitatea de ordonanţă ulterior (dacă moţiunea de cenzură trece – n.red.), pentru că Guvernul este interimar şi, conform legislaţiei, sunt în imposibilitatea de a emite ordonanţe de urgenţă. Însă daţi-mi voie să spun că există discuţii despre găsirea unei variante legale, constituţionale, astfel încât să putem impune acest sistem electoral.

Nu aş vrea să dezvolt public, pentru că nu s-a ajuns deocamdată la o concluzie, la o variantă certă, fezabilă”, a precizat Gorghiu, întrebată pe această temă, la Senat, potrivit Agerpres.

Legitimitatea unui primar ar trebui să fie mult mai importantă

Ea a spus că legitimitatea unui primar ar trebui să fie mult mai importantă decât „securizarea” pe care un ales o doreşte.

„După Revoluţie încoace, de cinci ori am votat în sistem de alegeri în două tururi pentru primari. (…) Nu ştiu dacă vom câştiga mai multe primării, dacă vom pierde câteva, cert este că nu vreau să mai văd nici eu şi nici colegii mei că peste 30% din primarii din România, inclusiv cel din Bucureşti, sunt aleşi cu o mână de voturi. Adică legitimitatea unui primar ar trebui să fie mult mai importantă, decât securizarea pe care un primar şi-o doreşte”, a explicat senatorul PNL.