”După adoptarea de Parlament a proiectului de lege propus de Guvern vor putea fi mai ușor confiscate averile ilicite, acele averi care nu se bazează și fundamentează pe mijloace legale”, a spus premierul Emil Boc la finalul ședinței de Guvern de miercuri.
El a explicat că acest act normativ implementează o Directivă europeană care trebuia transpusă în legislația românească din 2007, dar acum a apărut momentul potrivit după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința proiectul de revizuire a Constituției.
”România este singura țară din UE care nu are posibilitatea confiscării averilor ilicite care nu au justificare legală. Autoritățile statului vor putea să confiște averile ilicite ale persoanelor care au săvârșit infracțiuni și nu își pot justifica averile. Pentru a se aplica această confiscare extinsă trebuie să fie săvârșită o infracțiune pentru care legea prevede o pedeapsă de peste cinci ani. În același proces se poate decide și confiscarea averii pentru care nu există documente justificative”, a mai arătat Boc.