Proiectul vine după o întârziere de mai mult de un an, iar neadoptarea sa ar fi implicat inclusiv eventuale sancţiuni din partea Comisiei Europene, a menţionat Suciu.
Potrivit calendarului de liberalizare, 10% din energia consumată de casnici la 1 iulie 2013 va proveni din piaţa liberă, urmând ca ponderea să crească cu douăzeci de procente în fiecare an, pentru ca la 1 ianuarie 2018 piaţa de energie să fie complet liberalizată, iar tarifele reglementate să dispară.
Pentru firme, piaţa se va liberaliza în totalitate la 1 ianuarie 2014.
Tariful social va fi eliminat până în ianuarie 2015, în trei tranşe, începând cu anul viitor. Statul va mai acorda ajutoare financiare, dar numai persoanelor sau familiilor cu un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie, prin intermediul Ministerului Munci.
În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimat între 1,15 milioane şi 1,4 milioane de clienţi. Categoriile de consumatori consideraţi vulnerabili şi modalităţile de protejare a acestora vor fi stabilite până la sfârşitul lunii aprilie.

"În şedinţă de guvern de vineri vom analiza Legea energiei electrice, în care va exista un capitol în care vom preciza data la care se va face liberalizarea preţurilor la energia electrică, 31 decembrie 2013 pentru consumatorii non-casnici şi 31 decembrie 2017 pentru cei casnici", spunea, miercuri, ministrul Economiei, Lucian Bode.

România trebuie să adopte pachetul de legi pentru energie, care conţine directivele privind energia electrică şi gazele naturale şi este obligatoriu la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile în care Comisia Europeană a trimis, pe 27 februarie, ţării noastre şi altor 7 state membre UE avize motivate (a doua etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar) pentru faptul că nu au informat Executivul UE cu privire la adoptarea măsurilor de transpunere a acestor directive. Directivele, care fac parte din cadrul celui de-al treilea pachet legislativ, ar fi trebuit transpuse de către statele membre în legislaţia naţională până la data de 3 martie 2011, termenul fiind prelungit ulterior de Comisia Europeană până în toamna anului trecut.