«Europa are nevoie de 177 milioane de tone de minereu. La ora actuală, Europa extrage numai 30 milioane de tone. Toate acestea în condiţiile în care înainte de îngroparea industriei mineritului românesc în 1997, România extrăgea 23 milioane de tone de minereu», spune Ion Popescu – preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, membru al Grupului de susținere a proiectului Roșia Montană.
Potrivit acestuia, guvernele care s-au perindat la conducerea României nu au fost şi nu sunt interesate să se facă investiţii în minerit. „Nu este posibil ca România să fie cunoscută în lume doar prin Roşia Montană“, a adăugat Ion Popescu. Declarația acestuia a fost făcută, joi, 23 iunie, în cadrul Grupului, care include 48 de membri, printre care: Ovidiu Nicolescu – preşedinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Eugen Furdui – primarul comunei Roşia Montană, Tiberiu Andrioaiei – vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii și Bogdan Baltazar – consultant financiar.

Potrivit profesorului Ovidiu Nicolescu, România se află în rândul ţărilor care se refac cel mai lent după criza economică, în acest context fiind nevoie de proiecte strategice de anvergură.

Nicolescu: România a pierdut peste 100.000 de IMM-uri
Președintele CNIPMMR a explicat că România a pierdut peste 100.000 de întreprinderi mici și mijlocii în perioada crizei economice, dar şi post recesiune, numărul acestora fiind, în prezent, de aproximativ 20.000. Asta, deși media europeană este de 63.000 de IMM-uri. „România se află printre ţările care se refac cel mai lent după criza economică. În acest context, România are puţine proiecte strategice, iar unul dintre cele mai mari proiecte de acest fel este la Roşia Montană. Este un proiect ajuns la maturitate atât din punct de vedere tehnic, cât şi economico-financiar. Din punct de vedere economic, acest proiect aduce un plus în economia românească“, a afirmat Nicolescu.
El a adăugat că majoritatea întreprinzătorilor din România consideră că este mare nevoie de proiecte strategice de anvergură pentru a încuraja dezvoltarea economică şi a atrage noi investiţii.
În acelaşi context, edilul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, a menţionat că, deşi investiţia propusă de către Roşia Montană Gold Corporation nu este încă în derulare, în prezent compania a oferit 500 de locuri de muncă celor din zonă. „La ora actuală, fără să fie inaugurată investiţia, există 500 locuri de muncă local, din care 80% pentru locuitorii din Roşia Montană. Componenta financiară a proiectului este foarte importantă, la fel şi componenta socială“, a adăugat Furdui.