Executivul a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență prin care statul oferă sprijin IMM-urilor. Este vorba despre subvenționarea dobânzilor creditelor luate de firmele mici și mijlocii. Subvenția este de maximum 70% din rata dobânzii, la o dobândă de maximum 6,5% pe an, a anunțat premierul Emil Boc în cadrul ședinței de Guvern de miercuri.
În plus, IMM-urile vor beneficia de garanții de stat de maximum 80% din valoarea creditelor accesate, în limita sumei maxime de 100.000 lei.
”Alocarea bugetară pentru subvenționarea dobânzilor este pentru acest an de 24 milioane lei, iar pentru garantarea creditelor, Fondul de Garantare pentru IMM-uri va avea un buget de 400 milioane lei pentru 2011. Vor fi anul acesta cel puțin 4.000 de beneficiari. Pentru anii 2012-2013 numărul acestora se va tripla. Dacă Programul va avea succes, la finalul anului vom suplimenta bugetul alocat”, a precizat Boc.
Autoritățile au reușit să adopte acest act normativ după aproape un an de când a fost luată în discuție ideea unui parlamentar UDMR de constituire a acestei forme de susținere a IMM-urilor.
De ce carte de credit Kogălniceanu?
Deşi propus de un UDMR-ist, cardul poartă numele unui mare politician român. Motivaţia iniţiatorului constă în faptul că perioada guvernării Mihail Kogălniceanu (1863-1865) a fost cea mai însemnată din punctul de vedere al reformelor adoptate în România, reforme care au pus, în fapt, bazele statului român modern.
De numele său au fost legate, de altfel, Legea secularizării averilor mănăstireşti (1863), Legea agrară (1864), Legea învăţământului (1864), introducerea Codului civil şi a Codului penal, constituirea Curţii de Conturi, înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, adoptarea Statutului Dezvoltator al Convenţiei de la Paris (document cu rol de lege fundamentală a Principatelor Unite în perioada 1864-1866).
UPDATE: Programul va fi funcțional în maximum o lună
”Programul va fi complet funcțional în maximum o lună”, a spus Cristian Haiduc, președintele Agenției Naționale pentru IMM-uri. Aceasta pentru că Guvernul va emite în 15 zile Normele de aplicare. ”Suntem pregătiți cu Normele și în două săptămâni le vom aproba”, a arătat și Andreea Vass, consilier al premierului.
Prima bancă interesată de a intra în acest program este CEC-ul, potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanțelor, Bogdan Drăgoi.