‘Blocarea acestor conturi a fost cerută mai multor ţări din Europa’, a declarat presei locale procurorul general al Guatemalei, Claudia Paz y Paz.

La 24 mai, Alfonso Portillo a fost extrădat în SUA unde este acuzat de deturnare de fonduri publice, dintre care o parte a tranzitat prin bănci americane. El este primul fost şef de stat latino-american extrădat din ţara sa în Statele Unite.

Conturile blocate au fost deschise între 2000 şi 2004 pe numele fiicei sale Otilia Portillo Padua şi al fostei sale soţii, Eugenia Padua (decedată), potrivit cotidianului Prensa Libre.

Conturile ar fi fost deschise la băncile UBS Luxembourg, Audi Suisse şi BBVA în Franţa. Ele totalizează 2,84 milioane de euro, a adăugat jurnalul amintit.

Pentru ca statul guatemalez să poată recupera aceste sume, parchetul va trebui să prezinte dovezi că ele provin din activităţi ilegale ori că au fost deturnate în timpul preşedinţiei sale.

Portillo, un conservator aflat la putere între 2000 şi 2004, a fost acuzat în ianuarie 2010 de un tribunal din New York că a deturnat 70 de milioane de dolari din fonduri publice, dintre care o parte ar fi tranzitat prin bănci americane şi europene (Franţa, Elveţia, Luxemburg, Marea Britanie).

Aceste fonduri includ şi suma de 1,5 milioane de dolari, oferită în anul 2000 de guvernul din Taiwan, pentru achiziţionarea de cărţi necesare bibliotecilor şcolare din Guatemala.

În 2001, Portillo a deturnat împreună cu doi complici echivalentul a 3,9 milioane de dolari de la Departamentul Apărării din Guatemala, depuşi la Creditul ipotecar naţional, al cărui preşedinte îl numise cu puţin timp înainte, potrivit sursei citate. Banii au fost spălaţi prin intermediul unei bănci din Miami.

Între 2000 şi 2003, Portillo ar mai fi utilizat fondurile de rezervă ale acestei bănci în scopuri personale, în special pentru a-şi cumpăra maşini şi ceasuri de lux, şi pentru a transfera fonduri altor două bănci ce aparţineau unuia dintre sponsorii săi.

Acuzat de spălare de bani, el riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare şi o amendă de 500.000 de dolari.
Sursa: Agerpres