De ce nu trebuie să stăm în fața cuptorului cu microunde, cât timp funcționează?

Întrucât anumite radiații cauzează dezvoltarea celulelor canceroase, majoritatea oamenilor cred că sănătatea lor poate fi grav afectată de cuptoarele cu microunde, însă specialiștii medicali nu consideră periculoase radiațiile acestui aparat.

Cuptoarele cu microunde produc radiații neionizante, care nu au suficientă energie pentru a deteriora celulele în mod direct. În plus, radiațiile emise de cuptoarele cu microunde rămân în interiorul lor. De aceea, nu există, practic, nicio șansă de a dezvolta cancer de la utilizarea unui cuptor cu microunde.

Numai radiațiile de înaltă energie, precum razele X, pot cauza dezvoltarea celulelor canceroase, însă cuptoarele cu microunde folosesc un tip de radiație cu energie scăzută, numită radiofrecvență, ce pot fi găsite și în semnalele radio sau Wi-Fi. De altfel, și pistoalele radar folosesc unde (radiații) electromagnetice de diferite frecvențe pentru a detecta mașinile care trec cu viteză mare. Telefoanele și televizoarele folosesc și ele microunde pentru a transmite semnale.

Cu toate acestea, anumiți doctori ne sfătuiesc să nu stăm lângă cuptoarele cu microunde cât timp funcționează. Păstrarea distanței față de acest dispozitiv va preveni expunerea la radiații în cazul în care cuptorul nostru cu microunde este deteriorat sau funcționează defectuos.

Beneficiile cuptoarelor cu microunde

Dacă ați vrea, totuși, să vă cumpărați un cuptor cu microunde, însă nu sunteți, încă, 100% hotărâți, iată câteva avantajele ale unui cuptor microunde.

Economisești timp: Un cuptor cu microunde are diverse configurații de gătit și încălzire. Singura sarcină manuală este să alegi o setare și să setezi cronometrul. Restul este automatizat. Gătitul și încălzirea alimentelor este mult mai rapid folosind un cuptor microunde.

Dezgheți rapid alimentele congelate: Dezghețarea produselor congelate necesită foarte mult timp, dar într-un cuptor cu microunde se pot dezgheța articolele congelate în câteva minute. Este convenabil și economisește timp prețios.

Reîncălzirea alimentelor: Cu un cuptor microunde, reîncălzirea alimentelor rămase este super simplă. Nu este nevoie să murdărești vasele și tigăile pentru a reîncălzi mâncarea.

Păstrați nutrienții din fructe și legume: Contrar așteptărilor, încălzirea sau gătitul fructelor și legumelor într-un cuptor microunde poate păstra nutrienții mai bine decât gătirea pe plită. Da, orice aliment pe care îl pui la căldură și-ar descompune nutrienții, dar dacă îl poți găti pentru mai puțin timp, atunci controlezi câți nutrienți ar putea păstra alimentele.

Cu cât alimentele sunt încălzite mai mult timp, cu atât mai mulți nutrienți sunt descompuși, indiferent de metoda de gătit. Aici microundele strălucesc cel mai bine, deoarece folosesc unde electromagnetice cu lungime de undă scurtă la frecvențe înalte care induc moleculele de apă să vibreze. Cu cât un aliment primește mai multă vibrație, cu atât conținutul său de apă devine mai fierbinte și va fi gătit sau încălzit mai repede.