În ultimele săptămâni, mai multe persoane au ajuns la spital după ce au fost mușcate de căpușe. În acest sens, purtătoarea de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Cristina Cazacu, loc unde au fost mai multe astfel de cazuri a venit cu precizări.

Potrivit specialistului, căpușele se pot hrăni fie cu sângele omului fie cu sângele animalelor, însă cazurilor pot fi extrem de grave. Spre exemplu, la anumite persoane se poate declanșa Boala Lyme, iar pentru a o evita, căpușa trebuie îndepărtat corect, dar și la timp.

„Căpuşele sunt paraziţi externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect. Nu orice muşcătură de căpuşă poate transmite Boala Lyme, dar trebuie ştiut că, netratată, această patologie poate afecta articulaţiile, cordul şi sistemul nervos”, precizează purtătoarea de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Cristina Cazacu.

Cum se extrage corect căpușa?

Medicul a mai adăugat că până acum, din cele 42 de cazuri înregistrate din aprilie și până în prezent niciunul dintre ele nu a necesitat internare, în condițiile în care medicii au acordat tratamentul adecvat, iar căpușa a fost scoasă la timp.

În ceea ce privește modul corect prin care căpușa trebuie extrasă, medicul susține că prima oară aceasta extrage trăgându-i capul, nu corpul. Totodată, locul trebuie dezinfectat cu alcool înainte de a efectua o astfel de operațiune, spune medicul.

Pentru ca extragerea să fie una corectă, este nevoie de o lupă și de o pensetă. Medicul a mai adăugat că în cazul în care se va apăsa pe corp, numărul de bacterii ar putea crește.

„În primul rând, se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpuşa, trăgându-i capul, nu corpul, cum, adesea, se procedează greşit.

În cât timp trebuie extrasă căpușa?

Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată”, precizează Cristina Cazacu, care enumeră sfaturile specialiştilor.

În ceea ce privește timpul în care trebuie să extragem căpușa, medicul susține că este esențial ca îndepărtarea să aibă loc în primele 24 de ore de la înțepătură. De asemenea, după extragerea acesteia zona trebuie spălată foarte bine cu apă și săpun, iar apoi se adaugă din nou alcool sanitar sau betadină.

„Este esenţial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înţepătură. Se mai poate extrage cu serveţelul prin înfăşurare. În cazul în care rămân fracţiuni de căpuşă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, evitându-se astfel pericolul”, mai spune Cristina Cazacu.