Toată lumea știe că pentru a pregăti cartofi prăjiți este nevoie doar să respecți niște pași simpli. Se curăță și se spală cartofii, se taie, apoi se pun în tigaie în uleiul încins. La final, se condimentează după gust. Nu întotdeuna acești pași funcționează ca la carte, pentru că uneori cartofii nu își păstrează forma în tigaie, se rup sau nu devin crocanți.

Se pare totuși că există o metodă mai ușoară, prin care cartofii prăjiți nu absorb atât de mult ulei și devin crocanți așa cum vrem, potrivit Garlicandzest.

Metoda tradițională necesită prăjirea nu o dată, ci de două ori. Prima dată se gătește interiorul, a doua gătește exteriorul cartofilor. Această tehnică a fost dezvăluită de Christopher Kimball, un guru al show-urilor culinare din SUA.

Secretul unor cartofi prăjiți perfecți

Practic, secretul unor cartofi prăjiți perfecți, care nu sunt înecați în ulei, este unul simplu. Tot ce trebuie să faceți este să puneți cartofii spălați, clătiți și apoi uscați direct în uleiul RECE. Pe măsură ce uleiul se încălzește la temperatura normală de prăjire, gătește treptat interiorul cartofului, astfel încât, până când uleiul se încinge complet, interiorul cartofului este gata, ajungând direct în faza de ”crocant”. Astfel, cartoful nu va absorbi atât de mult ulei și va fi mult mai gustos.

Deși nu ați crede, rezultatul este uimitor. Cartoful prăjt în acest fel este perfect rumenit, nu este deloc îmbibat în grăsime și este crocant atât cât trebuie.
Un strop de sare de mare, cât cartofii sunt încă fierbinți, este tot ce le mai trebuie. Și poate niște ketchup.

Greșeala majoră pe care o facem cu toții când prăjim cartofi

Fiți atenți la uleiul pus în tigaie! Temperatura nu poate fi nici prea scăzută. Rezultatul va fi un produs nefăcut. Cumpărați-vă un termometru de bucătărie, astfel încât să fiți siguri că temperatura la care prăjiți este corectă de fiecare dată.

Evitați uleiurile precum cele de avocado și de măsline, deoarece au un punct de fum scăzut. Uleiurile de arahide și canola au puncte de fum ridicate și arome neutre, astfel încât nu vor aroma prea mult orice prăjiți.

Nu trebuie să aglomerați tigaia. Orice lucru pe care îl prăjiți are nevoie de spațiu pentru a fi gătit corect.

Un motiv-cheie pentru care cartofii prăjiți de la fast-food sunt atât de buni este că au dimensiunea perfectă. Așadar, tăierea cartofilor sau a altor alimente din tigaie în bucăți mai mici va face să se prăjească mai bine și mai repede.