OTE vrea sa preia noul pachet de actiuni intrand intr-un consortiu cu mai multe banci de investitii, printre care BERD si IFC. Bancile de investitii, care sunt investitori financiari, sunt interesate sa detina un pachet de cel mult 10% din RomTelecom, asa cum s-a intamplat in cazul privatizarii operatorului ungar Matav.
„OTE este interesat sa-si majoreze ponderea in actionariatul Romtelecom, de la 35% la 51%, cel mai probabil anul acesta”, a declarat saptamana trecuta Christos Verelis, ministrul comunicatiilor din Grecia. El a recunoscut ca finantarea preluarii pachetului respectiv de actiuni ar urma sa fie facuta prin imprumuturi bancare.
„Vrem sa atragem alaturi de noi mai multi investitori financiari, care sa ne ajute sa finalizam cu succes programul de investitii de la RomTelecom”, au declarat surse din cadrul OTE.
Potrivit specialistilor din domeniu, statul roman nu va castiga mai mult de 800 milioane de dolari, in cazul in care va vinde pachetul de 60% din actiuni, care se mai afla in administrarea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). Asta pentru ca, din cauza recesiunii in care se gasesc telecomunicatiile, valoarea de piata a RomTelecom este de cel mult un miliard de dolari.
Surse guvernamentale sustin ca oferta facuta de OTE ar urma sa fie acceptata de Guvern, datorita unei clauze din contractul de privatizare semnat in 1998. Astfel, pana la 1 ianuarie 2003, momentul liberalizarii pietei de telefonie fixa, statul roman nu are voie sa lanseze o noua licitatie pentru vanzarea unor actiuni ale RomTelecom, fara acordul prealabil al investitorului grec. „Statul roman nu ar trebui sa mearga sub nici o forma pe varianta negocierii directe cu OTE, pentru vanzarea a 16% din actiunile operatorului national de telefonie fixa. In toate cazurile similare RomTelecom, privatizarea finala s-a realizat prin oferta publica, si nu prin licitatie sau negociere directa”, spune reprezentantul unui fond de investitii. In afara de OTE, potentiali investitori ar putea sa fie grupurile de telecomunicatii Deutsche Telekom, KPN sau Telenor.
Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, a anuntat insa, saptamana trecuta, „finalizarea documentatiei necesare pentru contractarea prin licitatie a serviciilor unui consultant financiar international” pentru vanzarea a cel putin 30% din actiunile pe care statul roman le detine la RomTelecom.
Surse guvernamentale sustin ca investitorul grec tine cu tot dinadinsul sa mai cumpere un pachet de actiuni, pentru a evita o clauza contractuala defavorabila, intitulata in contractul de privatizare clow-back. Astfel, in cazul in care MCTI va reusi sa vanda actiunile pe care le mai detine la RomTelecom la un pret mai mare decat cel platit de grupul OTE, actionarul grec va fi obligat sa plateasca in plus 0,20 USD pentru fiecare actiune a companiei romanesti. Respectiva clauza isi gaseste aplicare numai in situatia in care statul vinde actiunile pe piata de capital.