Grecia trebuia să trimită iniţial foaia de parcurs până luni la miezul nopţii la Bruxelles, iar examinarea propunerilor de reformă a continuat pe tot parcursul zilei între guvernul lui Alexis Tsipras şi zona euro.

Această întârziere minoră nu împiedică desfăşurarea unei conferinţe telefonice marţi după-amiază între miniştrii de finanţe ai Eurogrupului pentru a examina detaliile propunerilor greceşti de care depinde validarea prelungirii ajutorului financiar al ţării, potrivit acestei surse guvernamentale.

Lista cuprinde toate promisiunile electorale ale stângii radicale Syriza privind măsurile sociale de urgenţă pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili, a precizat aceeaşi sursă, fără să cifreze costul.

Printre măsurile anunţate figurează mai ales furnizarea de electricitate gratuită pentru 300.000 de familii nevoiaşe, acces gratuit la serviciile de sănătate, distribuţia de cupoane de ajutor alimentar şi de transport pentru cei mai săraci precum şi un sprijin financiar specific pentru pensionari cu pensii mici.

O sursă apropiată de Comisia Europeană, citată de publicaţia Business Insider confirmase dimineaţă primirea documentului de către Bruxelles şi anunţa că noul program al reformelor reprezintă un un bun punct de plecare în negocierile privind criza datoriilor Atenei.

Şi Der Spiegel confirma priimirea documentelor de către Bruxelles, publicaţia germană afirmând că de această dată situaţia va fi de bun augur pentru ambele părţi, iar Grecia va primi miliardele de euro de care are nevoie în cadrul unui nou pachet de ajutor.