”Cei care îşi imaginează că actualul guvern este o paranteză… greşesc; poporul a votat (recent) şi, dacă este necesar, o va face din nou”, a declarat Nikos Voutsis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timpul unei dezbateri aprinse în Parlament asupra decretului privind transferul fondurilor organismelor publice la Banca Greciei, o măsură adoptată pentru a contracara penuria finanţelor publice, notează France Presse.

Partidele de opoziţie, în special dreapta Noua Democraţie şi socialiştii PASOK, au calificat decretul ca ”anticonstituţional” şi au acuzat guvernul că tărăgănează negocierile cu creditorii, cu riscul de a aduce vistieria statului ”în impas”. Nikos Filis, purtător de cuvânt al grupului parlamentar al stângii radicale SYRIZA, la putere de trei luni şi care încă se bucură de o mare popularitate, a dat asigurări că ”guvernul nu doreşte alegeri anticipate sau referendum”.

”Ne dorim un compromis cu creditorii asupra problemelor economiei, dar în cazul în care opoziţia cere legitimitatea acestui acord de către popor, nu ne temem (de alegeri)”, a subliniat el. Zona euro şi-a exprimat vineri 'îngrijorarea asupra progreselor limitate în discuţiile cu Grecia' în legătură cu plata ultimei tranşe de împrumut de 7,2 miliarde de euro, după o reuniune a miniştrilor de finanţe (Eurogrup). (Sursa: Agerpres)