"Nu am nicio îndoială că în următoarele 48 de ore, Europa va reuşi să ne prezinte un document, astfel încât să începem adevărata muncă şi să punem pe picioare un nou contract" pentru Grecia, a declarat Varoufakis într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Miniştrii de finanţe din întreaga UE se întâlnesc marţi dimineaţă la Bruxelles pentru o reuniune de mult timp programată, la care Grecia riscă să fie din nou în centrul discuţiilor.

Varoufakis a explicat luni seară că era gata să semneze un acord pregătit de Comisia Europeană ce recunoaştea gravitatea "crizei umanitare" din Grecia şi propunea "o prelungire cu patru luni a acordului de împrumut" cu creditorii.

Dacă Grecia ar fi acceptat acest acord însoţit de "condiţii", s-ar fi putut semna "un nou contract" pentru Atena şi zona euro, a subliniat ministrul.

În schimb, guvernul stângii radicale era gata "să se abţină de la aplicarea programului său timp de şase luni", cu singura condiţie "să nu i se impună măsuri ce creează recesiunea", a indicat Varoufakis. Printre ele, o creştere a TVA sau reducerea celor mai mici pensii.

"Din păcate, acest document a fost înlocuit" înainte de reuniunea Eurogrupului, provocând refuzul Atenei, a mai spus el.

"Cu toată bunăvoinţa noastră, a fost imposibil să semnăm acest document" ce propune o extindere a "programului actual" prescris Greciei, a adăugat ministrul. Acest proiect de text prevede cu siguranţă o "anumită flexibilitate" dar, potrivit ministrului, aceasta este o promisiune prea "nebuloasă".

Negocierile între zona euro şi Atena au fost întrerupte brusc luni la Bruxelles şi creditorii Greciei i-au dat Atenei o săptămână pentru a accepta extinderea programului de ajutor financiar actual, notează AFP.

Este "foarte clar că următorul pas trebuie să vină din partea autorităţilor elene şi având în vedere calendarul, putem folosi această săptămână, dar asta este aproape tot", a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, după întreruperea bruscă a negocierilor luni seară, în urma refuzului Greciei de a accepta prelungirea programului.

El a evocat posibilitatea unei noi reuniuni excepţionale a celor 19 miniştri de finanţe din zona euro vineri.

Atena a respins luni o propunere a zonei euro considerată "absurdă" şi "inacceptabilă", estimând că "în aceste condiţii, nu poate exista un acord" cu cei 18 parteneri, a declarat o sursă guvernamentală.

O jumătate de oră mai târziu, reuniunea miniştrilor de finanţe a fost întreruptă la Bruxelles.

Dijsselboem a mai afirmat că "extinderea" programului actual, care se termină la sfârşitul lunii februarie, "ar permite grecilor să folosească flexibilitatea" permisă în acest plan.

"Guvernul grec trebuie să se angajeze asupra faptului că acceptă elementele principale ale programului", a insistat el, în timp ce noul guvern al stângii radicale a făcut campanie din refuzul acestui program.

„Nu vom cere extinderea planului de ajutor al UE”, a asigurat luni pe contul său de Twitter, ca răspuns la ultimatumul zonei euro, ministrul grec al Apărării Panos Kammenos, lider al partidului Grecilor independenţi, membru al coaliţiei guvernamentale cu partidul stângii radicale SYRIZA, informează AFP.

"Nu vom cere nicio extindere, avem un mandat din partea poporului pentru a merge până la capăt. Grecii spun împreună nu. Nu ne vom lăsa şantajaţi", a scris Kammenos, în ceea ce pare a fi prima reacţie a unui membru oficial al guvernului după reuniunea de la Bruxelles întreruptă brusc.