Grecia a decis săptămâna trecută să "pună la pachet" toate tranșele pe care le are de rambursat în luna iunie către Fondul Monetar Internațional, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de eure, iar suma va fi plătită la sfârșitul lunii.

Faptul că plata datorată pe 5 iunie a fost trimisă cu trei săptămâni în viitor înseamnă că Atena ar putea avea timp să ajungă la un acord de salvare. Dar la acest acord este foarte greu de ajuns, potrivit unor analiști, în condiţiile unor negocieri foarte tensionate.

O mare parte din cronologia efectivă rămâne aceeași, după cum precizează analişti ai Bank of Americii şi Merrill Lynch într-o notă intitulată "politică pe marginea prăpăstiei în Grecia: fixați-vă  centurile!"

Termenul de trei săptămâni până la sfârşitul acestei luni cand Grecia are de rambursat toata suma de 1,5 miliarde de euro către FMI, este scurt. Timpul trece repede. Iar dramtismul de săptămâna trecută sugerează că cele două părți sunt încă departe de un acord, cu propunerile şi contrapropuneri care sunt prezentate dar care nu sunt luate în considerare de cealată parte.

La sfârșitul săptămânii trecute prim-ministru Alexis Tsipras se referea la cererile creditorilor Greciei ca ilogice și absurde. Între timp peste week-end UE Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker l-a atacat pe Tsipras pentru denaturarea discuțiile care au avut loc săptămâna trecută.

Juncker este percepută ca unul dintre cei câţiva "aliați potențiali, sau unul dintre participanții care s-a dovedit a fi flexibil pentru a menține Grecia în zona euro.

Deci noul termen limită, 30 iunie, nu le oferă negociatorilor prea mult spaţiu de manevră, iar criza inevitabilă – financiară sau politică – se profilează la orizont.


Te-ar putea interesa și: