Grecia impune noi restricții în plin sezon estival: barurile și restaurantele din mai multe zone turistice vor fi închise, de la ora 24:00 până la ora 7:00 dimineața.

Regula se aplică pentru localurile din Santorini, Corfu, Rhodos, Creta și Mykonos. Rămâne valabilă cel puțin până pe 23 august această măsură, când se va face o nouă evaluare a situației. Grecia înregistrat ieri, pentru prima dată, peste 200 de cazuri în decurs de 24 de ore.

Răzvan Pascu, consultat în turism, este de părere că Grecia continuă să rămână printre destinațiile sigure. Acesta a vorbit la Digi 24 despre aspectele care îl fac să creadă acest lucru.

”Eu aş spune că principalul aspect care creează această siguranță turiştilor este faptul că se cere aceste test COVID. Ştiu că este extrem de neplăcut pentru fiecare dintre noi – și eu vreau să plec în Grecia și mă gândesc unde voi face acest test, dacă am timp să îl fac, dacă mi se dă rezultatul la timp și așa mai departe. Dar pe lângă asta, mie îmi creează oarecare siguranță.

Mă gândesc că mulți, poate nu toţi, sută la sută, dar mulţi dintre cei care vor ajunge în Grecia, știu sigur că nu au acest virus și apoi, mai există acea testare aleatorie care se face acolo unora dintre … celor care deja au rezultatul negativ.

Deci, cumva acesta este principalul criteriu. Apoi, mai sunt criteriile legate de regulile impuse de Ministerul Turismului din Grecia care a cerut hotelierilor să respecte anumite criterii foarte stricte, de exemplu să aibă o cameră specială pentru cei care prezintă simptome și să îi izoleze acolo, să folosească dezinfectanți în toate spațiile comune și așa mai departe.

Sunt niște criterii foarte clare pe care oamenii mi-au confirmat, oamenii care au ajuns deja în acest senzon în Grecia, mi-au confirmat că sunt și respectate.”, a declarat acesta.

Situația la terase

Răzvan Pascu a mai vorbit și despre situația la terase, acolo unde, oamenii nu poartă masca de protecție pentru prea mult timp. În plus, acesta a mai declarat că se vorbește despre purtarea măștii în anumite zone.

”La terase, se stă foarte mult în aer liber, oamenii într-adevăr nu poartă prea mult mască. Acum, în ultimele zile, se vorbește despre purtarea măştii la intrarea în magazine și doar în anumite locuri, deci nu pe toate insulele din Grecia, dar asta mie îmi creează oarecare siguranță și am văzut, de asemenea, că nu există foarte multe chartere de exemplul… din Rusia.. piața din Rusia este închisă pentru Grecia, care din nou îmi creează o oarecare siguranță.

Mi-ar crea o și mai mare siguranță dacă și piața din Marea Britanie sau Spania poate ar fi și ele închise, dar turiștii din aceste ţări pot să ajungă și în Grecia și înțeleg că nici celor din Germania, de exemplu, nu le este solicitat testul negativ, făcut înainte de sosirea în Grecia.

Aceasta ar fi foarte pe scurt pentru telespectatori, de ce consider Grecia o destinație sigură. Evident că sunt foarte multe neplăceri pe care le putem avea și noi, pentru că acum se vor închide restaurantele mai devreme şi nu vom putea să petrecem până târziu, dar totuși gândiți-vă că destinațiile precum Mykonos și Santorini sunt destinații mai degrabă de party, deci cumva să zicem că cei care merg, în familii cu copii nu cred că vor fi extrem de afectați de acest lucru și dacă se închide terasa la 12:00 noaptea, e OK, poţi să îţi planifici, adică nu cred că este ceva care să te dea cu adevărat peste cap și să te facă să îți schimbi dorința de a merge în Grecia.”, a declarat acesta.

Despre teste

Consultantul în turism a mai declarat pentru Digi 24 că este posibil ca testarea să fie majorată. Concret, capacitatea de testare s-ar putea tripla în mediul privat din România.

”Înțeleg că se va mări foarte mult pe la mijlocul lunii august sau în a doua jumătate a lunii august, capacitatea de testare în mediu privat în România, înțeleg că se vorbește chiar de o posibilă triplare, pentru că s-a pus foarte mult problema, s-a discutat foarte mult că o parte dintre cei care voiau să se programeze pentru aceste testări nu găseau, sau stăteau foarte mult la telefon să se programeze la call-center și îi programa peste o săptămână sau două.

Aici le-aş recomanda să încerce la toate clinicile private, pentru că sunt știu eu, din păcate nu putem să dăm nume, dar știu, personal, că există clinici care te pot programa chiar și peste o zi sau două.

Deci nu trebuie să așteptăm două săptămâni, la toate clinicile, așa cum am văzut foarte multe comentarii. Şi aș mai face aici o recomandare pentru cei care se gândesc să meargă în Grecia sau au vacanțe cumpărate deja, să nu cumva să le treacă prin cap, pentru că știu că unii deja s-au gândit la asta și au făcut-o, să se testeze în Bulgaria.

Unii am văzut că s-au testat pe traseul, s-au oprit la Sofia pentru că au auzit ei că testul este mai ieftin acolo și durează doar patru ore până îți vine rezultatul.

Numai că legea din Bulgaria este în așa fel făcută încât, dacă ești depistat pozitiv în Bulgaria, indiferent că ești de naționalitate străină, ești carantinat obligatoriu.

Prin urmare, nu cred că nimeni, că cineva din România şi-ar dori să fie, poate, pozitiv asimptomatic şi să fie depistat pozitiv în Bulgaria.

Deci faceți aceste teste în România și încercați să sunați la cât mai multe clinici ca să vă puteți programa în timp rezonabil.

Dar, din informațiile pe care le am eu, în a doua jumătate a lunii august, nu va mai exista această problemă legată de testarea și testele, rezultatele, care ar putea să întârzie până la șapte zile.”, a spus el.