Grecia, FMI şi liderii UE vor începe luni discuţiile privind detaliile unui pachet de ajutor destinat statului elen, iar o decizie privind activarea programului va fi luată în următoarele săptămâni.

Premierul elen, George Papandreou, a declarat, într-un interviu, că guvernul de la Atena va decide „în următoarele săptămâni” dacă Grecia va solicita activarea acordului de ajutor financiar extern.

Discuţiile cu oficialii europeni şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) vor începe luni la Atena şi au scopul de a clarifica detaliile acordului.

Pachetul de sprijin pregătit de UE şi FMI pentru Grecia ar presupune împrumuturi în valoare totală de 45 miliarde euro, două treimi de la statele din zona euro şi o treime furnizată de creditorul de la Washington, numai în primul an al acordului.

Iniţiativa ar putea deveni astfel cel mai mare pachet de „bailout” derulat vreodată în lume şi ar marca totodată un precedent în zona euro – primul stat din uniunea monetară care are nevoie de o intervenţie externă din cauza deficitului excesiv şi datoriilor uriaşe.

„Va trebui să luăm o decizie în următoarele săptămâni, dacă să activăm acest mecanism”, a afirmat Papandreou.

Grecia a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 12,9% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai mare din UE şi de peste patru ori mai ridicat decât plafonul de 3% din PIB reglementat în Uniune.

Cabinetul Papandreou s-a angajat faţă de liderii UE să reducă deficitul la 8,7% din PIB doar în acest an, obiectiv considerat prea ambiţios de unii analişti.

SURSA: Mediafax