O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va afla la Atena, de astăzi, pentru a discuta o posibilă acordare de “consultanţă tehnică” în probleme precum reforma sistemului de pensii, politica fiscală şi managementul bugetului, transmite Reuters, citat de Mediafax.

De obicei expresia “consultanţă tehnică” este folosită atunci când se pune problema unui împrumut, însă dat fiind faptul că Grecia face parte din zona euro, problema unui împrumut este foarte delicată. 

FMI a precizat că misiunea face parte din supravegherea economică solicitată de Grecia.

Încrederea pieţelor în Grecia a fost afectată de creşterea deficitului bugetar şi agravarea gradului de îndatorare, factori care au determinat agenţiile de rating să înrăutăţească ratingurile suverane, în decembrie.

Marek Belka, oficial al Fondului, a declarat că actuala criză economică nu a făcut decât să scoată la lumină problemele cu care Grecia se confrunta de câteva decenii încoace.

Grecia urmează să prezinte Comisiei Europene, săptămâna viitoare, măsurile de limitare a deficitului bugetar care, în opinia analiştilor, ar trebui să includă reducerea cheltuielilor şi soluţii de majorare a veniturilor.