Grecia a destructurat o rețea de trafic de migranți. 18 persoane au fost deja arestate

Poliția din Grecia a anunțat că a destructurat o rețea internațională de trafic de persoane care transfera ilegal cetățeni străini în Grecia și le facilita plecarea în alte țări prin aeroportul din Atena. Poliția a declarat că rețeaua le furniza documentele de călătorie necesare.

În cadrul unei operațiuni polițienești de amploare desfășurate marți, 20 decembrie, în mai multe zone din regiunile Attica și Salonic, au fost arestate în total 18 persoane suspectate de apartenență la organizația criminală.

Printre aceștia se număra și presupusul lider al rețelei, în timp ce 13 migranți fără documente au fost găsiți și au fost lansate procedurile de expulzare a acestora.

De asemenea, a fost arestat și un cetățean străin care avea un mandat de arestare pentru o acuzație de viol.

Cum acționa rețeaua de trafic de persoane în Grecia?

Potrivit poliției, membrii rețelei îi colectau pe migranții care intrau ilegal în țară, majoritatea din pădurile din regiunea Evros, folosind mașini închiriate sau vehicule furate sau de firmă și îi transferau fie direct la casele de siguranță din Salonic, fie într-o zonă de pădure.

Ulterior, traficanții se foloseau de vehicule cu numere de înmatriculare străine pentru a-i transfera la casele de siguranță din Atena, unde le furnizau documentele de călătorie necesare, fie false, fie originale, cu care încercau, prin intermediul aeroportului din Atena, să călătorească în Europa.

În cadrul unor raiduri la case și întreprinderi, poliția a găsit și confiscat 12 autovehicule ale companiei, 136 de documente de călătorie, dintre care 110 erau originale, 48.020 de euro în numerar, 69 de telefoane mobile, o mașină de numărat bani și 61 de grame de metamfetamină.

Persoanele arestate vor fi trimise în fața unui procuror.

În septembrie 2022, doi proprietari de hoteluri au fost arestați în Rodos pentru că ar fi fost implicați într-o rețea de trafic de persoane care aducea migranți din Turcia în Grecia.

Potrivit Gărzii de Coastă, fiecare membru al bandei avea un rol distinct, în timp ce liderul era responsabil cu coordonarea și comunicarea cu traficanții din Turcia, inclusiv cu informațiile referitoare la ora și zona Rodos unde urmau să sosească ambarcațiunile cu migranți nedocumentați.

147 de copii neînsoțiți au fost salvați în ultimele 15 zile în Grecia

În altă ordine de idei, Ministerul Migrației și Azilului a anunțat vineri că un total de 147 de copii neînsoțiți au fost salvați în ultimele 15 zile. Copiii au fost trimiși în unități aflate sub supravegherea Secretariatului special pentru protecția minorilor neînsoțiți, se arată în același comunicat.

Mai exact, la 22 noiembrie, Garda de Coastă a salvat persoane care se aflau pe o navă la sud de Creta, printre care 112 minori neînsoțiți din Siria și Egipt, în timp ce la 5 decembrie a salvat migranți de pe o altă navă în regiunea Messinia, printre care 35 de minori neînsoțiți din Afganistan, scrie Greek Reporter.