Estimate la 16 milioane de euro, legendarele automobile, majoritatea demne de muzee şi proiectate de designeri celebri, vor fi scoase la licitaţie de casa Artcurial Motorcars pe 6 februarie, la Paris. A fost ca şi cum 'am fi intrat în camera lui Tutankamon', spune Matthieu Lamoure, director al casei de licitaţii Artcurial Motorcars, referindu-se la momentul când a vizitat anexele proprietăţii. Acoperite cu tablă sau ziare vechi, praf şi murdărie, uneori cu vegetaţie chiar în habitaclu, maşinile au constituit pentru Lamoure 'un adevărat şoc'.

Considerate 'Graalul în materie auto', un legendar Talbot Lago T26 din 1948 şi un Ferrari 250 California din 1961 se numără printre cele 60 de maşini păstrate la adăpost de ochii curioşilor pe proprietatea de trei hectare. Incredibila colecţie a fost adunată de un pasionat al automobilului, Roger Baillon, care a vrut să salveze modele de maşini dinaintea războiului şi să deschidă un muzeu pe domeniul său.

'Bărbatul a fost un colecţionar în adevăratul sens al cuvântului. Intenţiona să celebreze geniul automobilistic şi a cumpărat o proprietate unde să construiască un muzeu. A început să cumpere maşini emblematice din Franţa, dar şi din Europa', a declarat AFP Matthieu Lamoure.

'Maşinile de colecţie se vând foarte bine în prezent, dar nu a fost mereu aşa. Roger Baillon a salvat efectiv de la casare multe minunăţii', a adăugat el.Schimbarea situaţiei materiale a lui Baillon a pus capăt visului său, iar colecţia a rămas necunoscută decenii întregi, chiar după moartea lui, la începutul anilor 2000. După recentul deces al fiului colecţionarului, moştenitorii au luat legătura cu casa Artcurial. 'Când ni s-a spus prima oară că în colecţie se află un Ferrari 250 California, una din cele mai frumoase maşini cabrio din a doua jumătate a secolului al XX-lea, nu ne-a venit să credem. Aceste modele Ferrari sunt de obicei inventariate şi părea imposibil ca unul să fi dispărut', afirmă Lamoure.

Colecţia mai cuprinde unul din cele trei Maserati A6G Gran Sport din 1956. Maşina Ferrari 250 California care i-a aparţinut un timp actorului Alain Delon a fost găsită sub o grămadă de reviste vechi. 'Estimat între nouă şi 12 milioane de euro, acest model cabrio proiectat de Pininfarina a fost construit în 52 de exemplare…Era considerat o himeră şi iată că se găsea în Franţa, uitat într-un hambar', adaugă directorul Artcurial Motorcars.AGERPRES

 

Te-ar putea interesa și: