În cele două runde precendente, 252 de proiecte de jurnalism digital din 27 de țări au primit finanțare în valoare de 51 de milioane de euro. Până în prezent, din România au primit finanțare cinci proiecte, în valoare totală de aproape 1 milion de euro. În cea de a treia rundă a Digital News Initiative Innovation Fund, participanții sunt încurajați să exploreze noi arii de monetizare, pentru a găsi noi surse de finanțare a industriei media și jurnalismului. 

Început de Google în 2015, în parteneriat cu un grup de organizații media din Europa,  Digital News Initiative Innovation Fund s-a dezvoltat într-un ecosistem cu peste 180 de parteneri, care colaborează pentru sprijinirea jurnalismului de calitate cu ajutorul tehnologiei și inovației. Fondul a fost conceput din start ca instrument care să ofere organizațiilor spațiu și buget pentru a experimenta și inova în zona media. Pentru aceste finanțări poate aplica orice entitate implicată în industria europeană a jurnalismului digital, indiferent de dimensiune sau experiență. 

Proiectele

Prin DNI, Google vrea să atragă proiecte care să reflecte un nou model de jurnalism digital, să sprijine dezvoltarea de noi modele de business sau să schimbe modul în care utilizatorii consumă știri în mediul digital. Proiectele pot să fie foarte experimentale, însă trebuie să aibă obiective foarte precise și un conținut digital semnificativ. Nu este obligatoriu să utilizeze produse și servicii Google. Proiectele de succes trebuie să fie inovative și să aibă un impact pozitiv asupra jurnalismului digital original și viitorului acestui domeniu. 

Eligibilitate

Innovation Fund se adresează publicațiilor, jucătorilor exclusiv online, start-up-urilor, parteneriatelor sau indivizilor din Uniunea Europeană sau țările EFTA (European Free Trade Association).  

Finanțare

Sunt disponibile 3 tipuri de finanțări:
●    Proiecte prototip: Se adresează organizațiilor și indivizilor care întrunesc criteriile de eligibilitate și care solicită finanțări de până la 50.000 EUR. Acestea sunt proiecte în stadiul incipient, cu idei care necesită rafinare și confirmare. Proiectele prototip sunt prioritare în programul DNI și beneficiază de finanțare 100%
●    Proiecte de nivel mediu: Se adesează oricărei organizații care îndeplinește criteriile de eligibilitate și solicită până în 300.000 EUR. Sunt acceptate solicitări de finanțare în proporție de 70% din costul total al proiectului. 
●    Proiecte mari:  Se adesează oricărei organizații care îndeplinește criteriile de eligibilitate și solicită peste 300.000 EUR. Sunt acceptate solicitări de finanțare în proporție de 70% din costul total al proiectului. Valoare finanțării este de maximum 1 milion euro. 

Excepție de la acest prag de 1 milion euro pot face marile proiecte colaborative (de exemplu: internaționale, multi-sector, care implică numeroase organizații) sau care aduc un beneficiu semnificativ noului ecosistem. 

Înscriere

Detalii complete se găsesc pe pagina Digital News Initiative (http://www.digitalnewsinitiative.com/), incluzând criterii, termeni și condiții, formulare de aplicare. Proiectele trebuie depuse în engleză înainte de termenul limită de 20 aprilie al acestei runde de finanțare.

Selecție

Selecția inițială a proiectelor este realizată de o echipă dedicată, compusă dintr-un mix de oameni proeminenți din industria media și specialiști Google, care vor analiza fiecare proiect propus din punct de vedere al eligibilității, inovației și impactului. Ei vor face recomandări vis-a-vis de finanțarea proiectelor prototip sau medii către Consiliul Innovation Fund, care va supraveghea procesul de selecție. Consiliu este și cel care votează în cazul proiectelor mari. Componența Consiliului: https://www.digitalnewsinitiative.com/fund/aboutus.html. Google va anunța beneficiarii celei de a treia runde de finanțări la începutul verii.