Google a șters accidental contul unui fond de pensii de 125 de miliarde de dolari

Printr-o nefericită eroare, contul unui fond de pensii evaluat la 125 de miliarde de dolari a fost șters accidental de către Google, generând haos pentru peste jumătate de milion de persoane.

UniSuper, un fond de pensii din Australia, a fost afectat de acest incident regretabil. Problema a survenit dintr-o configurație „unică” greșită pe Google Cloud. În urma acestui incident, CEO-ul UniSuper, Peter Chun, și CEO-ul Google Cloud, Thomas Kurian, și-au exprimat scuzele colective membrilor afectați.

Au recunoscut că întreruperea a fost „extrem de frustrantă și dezamăgitoare”. Cei doi asigurat participanții că nu a fost vorba despre un atac cibernetic. Au mai transmis că nicio informație personală nu a fost compromisă. În schimb, au atribuit eroarea serviciului cloud al Google.

Peter Chun
Peter Chun (SURSA FOTO: Facebook, UniSuper)
Thomas Kurian
Thomas Kurian (SURSA FOTO: YouTube, Scale AI)

Cum s-a întâmplat totul?

Întreruperea a avut loc dintr-o serie de evenimente fără precedent, în care o configurație greșită, neobservată în timpul furnizării serviciilor Private Cloud ale UniSuper, a dus la ștergerea abonamentului Private Cloud al UniSuper.

Cei doi au afirmat că acesta a fost un incident izolat, unic, care nu a mai avut loc până acum cu niciun alt client Google Cloud la nivel global. Nu ar fi trebuit să se întâmple. Ei au garantat că Google Cloud a identificat evenimentele care au condus la această întrerupere și au întreprins măsuri pentru a preveni repetarea acesteia.

Serviciile au fost gradual restabilite peste o perioadă de peste o săptămână de la momentul în care sistemul a fost inactiv. Deși soldurile conturilor de investiții au reflectat inițial cifrele din săptămâna anterioară, UniSuper a asigurat membrii că vor accelera actualizările cât mai mult posibil.

Despre UniSuper

UniSuper reprezintă un fond de pensii australian, ce furnizează servicii de pensii pentru personalul din învățământul superior și cercetare din Australia. Fondul numără peste 615.000 de membri. El gestionează active în valoare de 124 miliarde de dolari australieni, conform datelor din 30 iunie 2023.

Este o organizație non-profit. Are ca acționari 37 de universități din Australia. Este condusă de un trust corporativ, UniSuper Limited. Toate universitățile sunt reprezentate în cadrul Comitetului Consultativ. UniSuper a obținut autoritatea MySuper, permițându-i să continue să primească contribuții de pensie implicită începând cu 1 ianuarie 2014.