Fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen a descoperit radiatiile X în anul 1895 în timpul unor experimente. Bombardând un corp metalic cu electroni rapizi, acesta a descoperit că emite radiații foarte penetrante, radiații pe care le-a denumit raze X. Radiațiile X au fost numite mai târziu radiații Roentgen sau Röntgen, conform wikipedia.
Razele X se pot obține în tuburi electronice vidate, în care electronii emiși de un catod incandescent sunt accelerați de câmpul electric dintre catod şi anod (anticatod).
Razele X au următoarele proprietăți:

•    în vid ele se propagă cu viteza luminii;
•    impresionează plăcile fotografice;
•    nu sunt deviate de câmpuri electrice și magnetice;
•    produc fluorescența unor substanțe (emisie de lumină); Exemple de substanțe fluorescente: silicat de zinc, sulfurǎ de cadmiu, sulfurǎ de zinc, care emit lumina galben-verzuie.
•    sunt invizibile, adică spre deosebire de lumină, nu impresionează ochiul omului;
•    pătrund cu ușurință prin unele substanțe opace pentru lumină, de exemplu prin corpul omenesc, lamele metalice cu densitate mică, hârtie, lemn, sticlă ș.a., dar sunt absorbite de metale cu densitatea mare (de exemplu: plumb). Puterea lor de pătrundere depinde de masa atomică și grosimea substanței prin care trec.
•    ionizeazǎ gazele prin care trec. Numǎrul de ioni produși indica intensitatea radiațiilor. Pe această proprietate se bazeazǎ funcționarea detectoarelor de radiații.
•    au acțiune fiziologicǎ, distrugând celulele organice, fiind, în general, nocive pentru om. Pe această proprietate se bazeazǎ folosirea lor în tratamentul tumorilor canceroase, pentru distrugerea țesuturilor bolnave.
Cum funcţionează razele X
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/7vSH-dlM5U8?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/7vSH-dlM5U8?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
SURSA: wikipedia