Un analist militar chinez a declarat că nord-coreenii vor să creeze astfel de arme, capabile să emită un puls electromagnetic, ţinta lor fiind Coreea de Sud şi bazele armate americane din Peninsula coreeană.

Primele menţiuni ale unor astfel de arme apar în primele zile ale Războiului Rece, atunci când SUA şi Rusia testau bombe nucleare. Armele cu puls electromagnetic reproduc într-o oarecare măsură pulsul de raze gamma rezultat după o explozie nucleară, ce incapacitează orice produs electronic, inclusiv calculatoare şi automobile, pe arii geografice mari. Americanii au descoperit acest efect întâmplător, în 1962, când un test nuclear desfăşurat într-un atol din Pacific a scos din funcţiune electronicele din Hawaii.
Analistul militar chinez mai spune că există o legătură între bombele electromagnetice ale nord-coreenilor şi tehnologia de bruiere a semnalului GPS. Coreea de Sud a acuzat în luna mai Coreea de Nord că a transmis semnale de bruiaj ale sistemelor GPS, afectând avioanele, dar şi aparatele utilizatorilor.

Peter V. Pry, un fost oficial CIA, în prezent director al Task Force on National and Homeland Security, spune că un atac cu arme cu puls elecromagnetic ar putea fi mai periculos decât recenta pană de curent de pe Coasta de Est a SUA, care  lăsat milioane de oameni fără aer condiţionat în timpul caniculei.  O armă nucleară detonată deasupra SUA ar putea crea o pană de curent la nivel naţional care ar putea dura luni sau chiar ani, spune acesta într-un interviu.

Altfel, Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord  a primit titlul de "mareşal", după ce Ri Yong-ho a fost eliberat din toate funcţiile. Kim Jong-un îşi întăreşte astfel poziţia şi calcă pe urmele tatălui său.

<object width="640" height="480"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/BlE1BdOAfVc?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/BlE1BdOAfVc?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="640" height="480" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Sursa:
Washington Times