Intr-un studiu evaluativ realizat de Goldman Sachs, Ungaria ar avea sanse sa introduca moneda euro in 2013. In prezent, tara vecina nu este pregatita sa intre in programul ERM-2 (in care moneda este monitorizata, iar cursul este mai mult fix, miscandu-te doar intr-o banda restransa de variatie) din cauza instabilitatii politice din tara. Studiul confirma faptul ca, daca executivul maghiar ar putea sa impinga deficitul bugetar la 3,2% din PIB, iar inflatia sa fie tinuta in frau, sunt sanse mari ca forintul sa poata intra in ERM-2 chiar de la anul. In scenariul pesimist, admiterea in mecanismul monetar se poate face in cea de-a doua parte a anului 2010.

In fapt, cu cat intrarea in ERM-2 este realizata mai tarziu, cu atat guvernul are de beneficiat pe plan intern. Populatia Ungariei isi doreste schimbarea forintului pe euro, iar intrarea monedei lor in mecanism ar aduce un val de popularitate guvernului care va realiza acest obiectiv. Nu trebuie uitat faptul ca alegerile din tara vecina vor avea loc in 2010, iar pentru fructificarea la maxim a momentului ar fi necesar ca data sa fie cat mai apropiata de alegeri.

Odata forintul intrat in mecanism, banda de variatie va aduce o stabilitate mai mare a preturilor, iar un control mai atent a deficitului bugetar ar crea premisele introducerii euro, chiar din 2013, mai arata studiul. Pentru Romania, scenariul optimist prevede ca schimbarea leului cu euro va avea loc in 2014. Termenul nu a fost trasat clar prin niciun act legislativ. Singura doza de realism pe care acest obiectiv o are este asumarea sa de catre BNR, cel putin la nivel declarativ.

Prima tara din fostul bloc socialist care a introdus euro a fost Slovenia, in 2007. La inceputul acestui an doua tari insulare au schimbat lirele locale (ambele cu o valoare mai mare decat euro) pe moneda unica europeana. Anul urmator va aduce euro pentre inca o tara din Est, si anume Slovacia. Toate schimbarile mentionate au fost operate la 1 ianuarie.