„Tranzacţia în pregătire este un pas important spre crearea LafargeHolcim, iar valoarea oferită reflectă calitatea puternică a activelor selectate. Prin acest anunţ, rămânem fermi pe direcţia de a finaliza fuziunea propusă în prima jumătate din 2015“, a declarat Wolfgang Reitzle, preşedintele propus pentru viitorul LafargeHolcim.

Compania rezultată din fuziunea celor doi producători de ciment va avea cea mai mare valoare de pe piaţa în care activează. Prin achiziţia activelor vândute de Lafarge şi Holcim, irlandezii de la CRH vor urca de pe locul şase pe locul trei în clasamentul celor mai mari producători mondiali, în faţa sa fiind St. Gobain, iar după mexicanii de la Cemex şi nemţii de la HeidelbergCement – prezenţi în România prin Carpatcement.

CRH a anunţat că finanţa achiziţia prin 2 mld. euro bani cash din balanţa contabilă a companiei şi o linie de credit.

CRH va cumpăra de la cei doi producători 24 de fabrici de ciment, din care cinci în Europa Centrală şi de Est, respectiv două în România. Capacitatea de producţie a acestor facilităţi este de 36 mil. de tone anual, iar volumele produse sunt de 23 milioane de tone anual. Facilităţile preluate au produs în 2013 şi 79 de milioane de tone de agregate şi 8 milioane de tone de asfalt.  Compania va prelua astfel circa 15.000 de angajaţi. Activele preluate de CRH au avut anul trecut vânzări estimate la 5,2 mld. euro şi un profit brut estimat la 752 mil. euro.

„Această tranzacţie reprezintă o oportunitate pentru CRH de a creea valoare adăugată. Achiziţionăm un portofoliu de active de calitate, care ne completează poziţiile actuale, la o valoare atractivă şi la momentul potrivit în ciclul de dezvoltare. Achiziţia ne întăreşte prezenţa pe pieţe importante din America de Nord, Europa de Vest şi Europa Centrală şi de Est“, a declarat Albert Manifold, CEO-ul CRH.

În România, francezii de la Lafarge au anunţat că îşi scot la vânzare toate activele în vederea reducerii cotei de piaţă care ar rezulta din fuziunea cu Holcim. Producătorul deţine două fabrici de ciment la Medgidia şi Hoghiz şi o staţie de măcinare la Târgu Jiu, care împreună acoperă o cotă de circa 33% din piaţă. Pe lângă cele două fabrici, Lafarge mai deţine în România o staţie de măcinare la Târgu-Jiu, 15 staţii de betoane şi patru spaţii de betoane mobile. Doar cele două fabrici de ciment din România sunt evaluate de experţii locali la circa 350 mil. euro.

Cele patru fabrici pe care Holcim şi Lafarge le deţin în România au o capacitate anuală de producţie de circa 7,2 mil. tone, echivalentul a circa 66% din piaţă. Vânzarea activelor Lafarge ar coborî cota la circa 33%, nivelul la care fuziunea ar putea avea undă verde din partea autorităţilor concurenţiale locale. În urma acestei vânzări, noul grup LafargeHolcim va rămâne cu fabricile Holcim de la Aleşd şi Câmpulung.

În cursa pentru achiziţia activelor scoase la vânzare de cei doi producători au mai fost şi grupuri conduse de fonduri de private equity precum Blackstone cu Cineven şi Canada Pension Plan; BC Partners Holdings cu Advent International; Bain Capital cu Onex; precum şi CVC Capital Partners cu Autoritatea de Investiţii din Abu Dhabi. Interesaţi de achiziţie au mai fost şi Votorantim Cimentos din Brazilia şi Oyak Group, fondul de pensii al cadrelor militare din Turcia.