Hotarirea nr. 308/2001, de curind adoptata de Guvern, stabileste conditiile de atestare, scolarizare, selectionare si utilizare a ghizilor din turism (abrogind hotarirea similara, HG nr. 78/1996). Normele metodologice aferente hotaririi vor fi gata – teoretic, evident – peste o luna de zile. Daca tinem cont ca normele de aplicare a HG nr. 78/1996 au fost scoase dupa doi ani de munca intensa, este foarte posibil ca noua legislatie sa fie lansata la apa tocmai i 2003. in principiu, noua hotarire mareste amenzile aplicate agentiilor care trimit i excursii persoane fara atestat de ghid, dar si celor care practica aceasta meserie fara a avea o hirtie la mina. Astfel, agentia va fi amendata cu 600.000-800.000 lei, iar ghidul neautorizat cu o suma itre 800.000-1.000.000 lei. „Prin hotarirea din 1996, contraventiile erau sanctionate cu amenzi mai mult decit modice, si foarte multe agentii foloseau ghizi fara atestat. Numai anul trecut existau peste 300 de ghizi calificati, dar fara atestat, despre care stim sigur ca lucrau cu agentiile de turism. Deocamdata, din informatiile noastre, sunt i jur de 800 de ghizi atestati, deci cite unul pentru fiecare agentie. Este clar ca nu vorbim despre cifra reala, caci agentiile care colaboreaza doar cu un sigur ghid sunt foarte putine”, precizeaza dna Mariana Oprisan, presedinta Asociatiei Nationale a Ghizilor de Turism din Rominia, asociatie care numara peste 340 de membri.
Ghidul poate lucra pe cont propriu
Trebuie sa mai precizam faptul ca un ghid poate lucra pe cont propriu, ca persoana fizica autorizata, sau poate presta servicii pentru o agentie, cu carte de munca sau macar conventie civila. Profesia de ghid turistic poate fi exercitata de orice persoana care a implinit 18 ani si a absolvit un curs de specialitate la Centrul National de invatamint Turistic sau la alte institutii acreditate. in plus, candidatul la postul de ghid ideal trebuie sa aiba o cultura generala foarte bogata, sa vorbeasca perfect doua limbi straine si sa se poata descurca i alte doua, sa fie un bun organizator si, nu i ultimul rind, sa aiba nervi de otel si picioare de alergator de cursa lunga.
Un ghid poate cistiga itre doua si sase milioane lei pe luna, i functie de experienta, de cite limbi straine cunoaste (cu cit stie mai multe, cu atit este mai util pentru agentie), de agentia cu care lucreaza si de tara i care se organizeaza excursia. Acest din urma criteriu este important pentru ca ghidul primeste de obicei si diurna, cuantumul acesteia fiind diferit de la o tara la alta. Mai mult, i unele cazuri, ghidului i se ofera ica un loc gratuit.
Majoritatea ghizilor colaboreaza cu doua-trei agentii, pe principiul „primul venit, primul servit”, dar aceasta activitate nu este singura lor sursa de venit. Spre deosebire de alte tari, i care breasla ghizilor este foarte bine protejata – de exemplu, i Grecia nici un ghid strain nu are voie sa practice aceasta meserie, fiind amendat de politia turistica si riscind sa nu mai primeasca niciodata viza – i tara noastra nu exista nici macar un sindicat. Iar numarul ghizilor nu pare a fi i crestere, daca luam i considerare faptul ca pentru cursurile de specialitate se gasesc din ce i ce mai putini amatori.
Institutiile organizatoare de cursuri sunt urmatoarele: Centrul National de invatamint Turistic, SC ONT Carpati SA, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare i Turism, Asociatia Nationala a Ghizilor de Turism din Rominia. Cursul patronat de ONT se tine la Universitatea Populara Dalles din Capitala, costa 850.000 lei, dureaza sase luni si icepe i luna octombrie a fiecarui an. Institutul National de Cercetare si Dezvoltare i Turism organizeaza cursuri de ghizi la distanta, care costa 250 USD si dureaza sase luni. Se poate plati si i trei rate, iar la admitere se dau teste de cultura generala si de limba straina. Cursul Asociatiei Ghizilor (Brasov) dureaza sase luni (cu doua luni de practica) si costa 900.000 lei. Cit despre cursurile Centrului National de invatamint Turistic, acestea sunt de doua tipuri: ghid local de turism (dureaza 24 de saptamini si costa 160 USD) si ghid national de turism (dureaza 12 saptamini si costa 135 USD).