deschidere, pina la un maxim de 38.030 – 38.050 lei/euro. „Dupa cumpararile de valuta realizate de BNR in sedinta de miercuri, de aproximativ 50 milioane euro, in piata a aparut o cerere mai mare de valuta, intretinuta si de cumpararile de euro din partea clientilor. In urmatoarele zile, raportul euro/leu va depinde, totusi, de evolutia internationala a cursului euro/dolar”, a declarat dealerul unei banci comerciale.

Visa creste cifra de afaceri a comerciantilor
Un numar de 9.123 comercianti acceptau, la sfarsitul primului semestru, plata bunurilor si serviciilor prin carduri Visa, cu 30% mai mult fata de perioada similara a anului 2002, a declarat Radu Obreja, vicepresedinte VISA International pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa. „Este cea mai importanta crestere inregistrata vreodata de acest indicator in tara noastra. Romanii si turistii care viziteaza Romania pot utiliza cardurile Visa pentru a plati pentru bunuri si servicii in peste 9.123 de locatii comerciale din toata tara”, a precizat Obreja. Dezvoltarea retelei de acceptare a fost influentata semnificativ de extinderea substantiala, cu circa 92%, a numarului de locatii de acceptare a cardului Visa Electron, cel mai popular din gama Visa. In plus, numarul total de bancomate a crescut cu 32% din iunie 2002, permitand posesorilor de carduri Visa sa-si utilizeze instrumentele de plata nu doar la POS-uri (Point of Sales), dar si pentru retrageri de numerar, la cele 2.186 de bancomate si 1.022 de unitati bancare. „Comportamentul romanilor se schimba pe masura ce acestia utilizeaza tot mai mult cardurile Visa pentru cumparaturile zilnice. Cardurile inlocuiesc in fiecare zi numerarul, observandu-se o crestere de 77% a numarului de tranzactii Visa la comercianti, in perioada iunie 2002 – iunie 2003, pana la 964.063”, a remarcat Obreja.

The Banker, in vizita la RZB
Prestigioasa revista „The Banker”a acordat Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB Austria) si altor patru banci din reteaua acesteia din Europa Centrala si de Est renumitul premiu „Banca Anului 2003”. „Grupul RZB si-a propus sa ofere servicii de cea mai buna calitate, iar toate aceste premii sunt o recunoastere a serviciilor de calitate superioara pe care le punem la dispozitia clientilor din Europa Centrala si de Est si din Austria”, a afirmat Walter Rothensteiner, presedinte al Consiliului de Administratie RZB.