Bucătăria este o cameră plină de experiențe și povești, este acea cameră în care, toată lumea se simte cel mai bine și cel mai confortabil. De aceea, decorul și mobilarea ei ar trebui să fie o prioritate în casa ta.

Dacă vrei să faci schimbări la această cameră și ești în căutare de mobilă bucătărie, ți-am pregătit un mic ghid care să te ajute să faci alegeri bune pentru bucătăria ta, de care să te bucuri o durată lungă de timp. 

Optimizează-ți cât mai bine spațiul

Înainte să treci la cumpărături de mobilă bucătărie, îți recomandăm să petreci ceva timp cu studierea spațiului. Fă măsurători peste tot, gândește-te unde vrei să plasezi mobila dar și electrocasnicele. 

Recomandarea este să faci măsurători atât pe lungime, cât și pe lățime, ca să te asiguri că ai loc și de alte obiecte de mobilă în cameră, precum o masă sau un colțar pentru bucătărie. Desigur, cu aceste măsurători te vei asigura că îți rămâne și suficient spațiu de mișcare prin bucătărie, ca nimic să nu îți întrerupă procesul de a găti și să eviți să te lovești de anumite piese de mobilă. 

E nevoie să analizezi și cât de pro ești în bucătărie. Dacă îți place să gătești într-un stil mai complex, asta înseamnă că ai cu siguranță multe ustensile și electrocasnice. Ceea ce înseamnă și că ai nevoie de mult spațiu de depozitare de la viitoarea ta mobilă bucătărie. 

Există multe seturi disponibile pe piață, care au atât corpuri inferioare, cât și corpuri suspendate. Când alegi, gândește-te bine cum poți face ca să optimizezi cât mai bine spațiul astfel încât să ai cât mai puține lucruri la vedere, dar să-ți și fie toate la îndemână. 

Când spunem cât mai puține lucruri la vedere, ne referim și la faptul că ar fi bine să te orientezi către corpuri de bucătărie care îți pot acomoda și aparatele electrocasnice precum hota, plita, cuptorul, mașina de spălat vase și chiar și frigiderul. Dacă spațiul îți permite, poți dedica un dulap pentru restul electrocasnicelor din bucătărie precum blenderul, mixerul sau toasterul).

Sfatul cel mai bun este să faci o schiță a bucătăriei tale și să încerci să te joci cu desenul cât poți, până ajungi la soluția ideală pentru tine și nevoile tale. 

Alege un stil potrivit personalității tale 

Este un sfat valabil pentru întreaga casă, nu doar pentru bucătărie. E important ca atunci când intri în cameră să îți dea o stare de bine. De aceea, pe lângă utilitate, ia în calcul și partea de design atunci când alegi o mobilă nouă pentru bucătărie

În primul rând, ai grijă să existe un echilibru între culorile alese pentru mobilă și culorile alese pentru faianță. 

Un stil cu care nu vei da greș niciodată este cel simplu, clasic, cu mobilă din lemn sau materiale care imită lemnul. Pentru accesorii, orientează-te tot către materiale naturale, precum piatră și lemn. Iar pentru pereți și podea, alege culori inspirate din natură sau alb simplu și astfel vei obține un stil care nu se va demoda niciodată. 

Dacă vrei să obții un stil mai modern sau minimalist, cheia este să alegi mobilă cu linii cât mai simple, culori unitare, albe, gri sau chiar și mai puternice, pentru un accent de culoare. În cazul acestui stil, se vor potrivi de minune și accesoriile din metal sau sticlă. 

Privește mobila de calitate ca pe o investiție

Pentru că este o cameră pe care o vei utiliza foarte mult, îți recomandăm să te gândești de două ori și când vine vorba de raportul calitate-preț. Poate că, la o primă vedere, ești tentat să alegi ceva mai pe bugetul tău. E bine să acorzi o atenție sporită materialelor din care este făcută mobila și să studiezi care este durata de viață a acesteia. S-ar putea să constați că merită să investești în materiale de calitate, care să fie mult mai rezistente pe termen lung, decât să alegi unele mai ieftine, care să se degradeze mai repede.  

După ce ai luat în considerare toate aceste sfaturi, îți recomandăm să mai iei încă unul singur în considerare: nu te grăbi și nu lua decizii la impuls. Mobila ta de bucătărie este un lucru de care te vei bucura mult timp, așa că studiază bine oferta disponibilă atât online, cât și în magazine, fă comparații de prețuri și materiale disponibile și fă măsurători bine atât în casă, cât și a modelelor de mobilă pe care le găsești în magazine. Astfel, te vei asigura că ai făcut cea mai bună alegere pentru tine și bugetul tău.