Raiffeisen face angajări în Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a publicat recent anunțuri de angajare în Rusia, semnificând planuri ambițioase de extindere în această țară, contrar angajamentului său oficial de a se retrage de pe piața rusă, conform unui articol publicat marți în Financial Times.

Potrivit cotidianului financiar, începând din decembrie 2023, banca austriacă a plasat peste 2.400 de anunțuri de angajare în Rusia, dintre care aproape 1.500 sunt pentru poziții de management în vânzări și servicii pentru clienți.

Raiffeisen „este în căutarea unui manager care să atragă clienți”, se menționează într-unul dintre anunțurile de angajare, în timp ce în altul, banca austriacă precizează că „extindem activ baza noastră de clienți corporate”.

Aceste anunțuri contrazic declarațiile repetate ale Raiffeisen conform cărora intenționează să-și reducă și chiar să-și vândă afacerile din Rusia, după decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina. La doi ani de la începutul războiului, banca austriacă rămâne instituția financiară occidentală cu cele mai mari operațiuni în Rusia. Raiffeisen a intrat în vizorul Trezoreriei americane și este, de asemenea, supusă presiunilor din partea Băncii Centrale Europene pentru a se retrage din Rusia.

Banca anunță că își redimensionează afacerile

Într-un comunicat trimis către Financial Times, Raiffeisen susține că anunțurile de angajare „nu reflectă măsurile luate de RBI pentru a-și reduce afacerile din Rusia și nici nu corespund planurilor viitoare referitoare la afacerile din Rusia”.

„Redimensionarea afacerilor din Rusia va continua în 2024. Raiffeisen continuă să lucreze la posibila tranzacție, vânzare sau separare, care ar duce la desprinderea Raiffeisenbank Russia de grupul Raiffeisen”, a adăugat banca austriacă.

Cu toate acestea, conform dezvăluirilor Financial Times, în rândul băncilor europene care încă își desfășoară activitatea în Rusia și care au furnizat informații despre numărul de angajați, Raiffeisen este singura instituție care a înregistrat o creștere a numărului de angajați la nivel local în ultimii doi ani, cu 6,6%, ajungând la 9.942 de angajați în decembrie 2023. Comparativ, grupul italian UniCredit, a doua cea mai mare bancă occidentală din Rusia, avea 3.171 de angajați la sfârșitul anului 2023, față de 4.383 cu doi ani în urmă.

Raiffeisen Bank activează pe piața bancară din România, deservind peste 2,2 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.800 de angajați în 284 de unități, 1.131 de ATM-uri și MFM-uri și peste 27.800 de POS-uri.