In statiunea Albena din Bulgaria turistii germani si britanici sunt inlocuiti de romani, rusi si autohtoni. Compania care detine majoritatea hotelurilor din Albena, a prezentat cateva rezultate preliminare pentru sezonul in curs, potrivit carora numarul turistilor din cele doua tari occidentale este in retragere. In schimb, cei din tarile scandinave sau restul Europei de Est au un numar constant. Per total, gradul de ocupare al hotelurilor din Albena a scazut cu 5%, comparativ cu primul semestru al anului trecut. Oficialii companiei au precizat ca anul acesta are prognozata pentru semestrul al doilea o pierdere de 11,7 milioane leva (sase milioane euro), comparativ cu 12 milioane leva (6,1 milioane euro), cat a fost in perioada similara a anului trecut. Diferenta din acest an provine din preturile putin mai mari la cazare si banii cheltuiti de turisti pentru servicii.

Compania Albena Tour isi pune mari sperante in turistii romani, care au fost au supriza placuta pentru hotelierii bulgari in anul precedent. Din acest motiv, a fost creata in Romania subsidiara „Visit Bulgaria”, ce activeaza pe domeniului turismului catre tara vecina si al imobilarelor, pentru romanii interesati sa cumpere proprietati la sud de granita. Potrivit analizelor companiei, afluxul de romani din 2007 s-a datorat simplificarii procedurilor de intrare in Bulgaria, ca urmare a admiterii ambelor tari in UE, precum si a ofertei, aici intrand preturi mai mici, servicii mai bune si componenta all-inclusive, care la noi nu exista in 2007, abia acum fiind descoperita de anumite hoteluri cu staif.

Bulgarii au observat repede ce vor romanii si au introdus la aproapte toate hotelurile pachete all-inclusive, ba chiar ultra all-inclusive. Printre tacticile hotelierilor bulgari se mai numara introducerea de feluri de mancare romanesti in meniuri, de presa din Romania in holul hotelului, posturi tv romanesti in camere si chiar muzica romaneasca pentru ambianta. Desi sunt la o distanta mai mare decat statiunile din Romania, hotelurile din Bulgaria ofera si pachete de weekend, pentru cei are nu au in plan sa stea o saptamana intreaga. Desi drumul din Romania pana in Varna, Albena sau Zlatni Piasutsi (Nisipurile de Aur) dureaza mai mult decat pana pe litoralul romanesc, bulgarii sunt pregatiti pentru turistii de weekend si vor sa vada la finele sezonului daca tactica a avut succes.

Sursa: Dnevnik, Sofia Echo (Bulgaria)