UE luptă pe două fronturi! COVID nu este singura problemă. Ne confruntăm cu cea mai gravă epidemie din istorie

Cercetătorii de la FLI au avertizat că în momentul de față „traversăm cea mai gravă epidemie de gripă aviară atât în Germania cât şi în Europa”, deoarece noi cazuri sunt detectate în fiecare zi şi nu doar păsările sunt afectate de virusul gripei aviare. Mai mult, aceștia subliniază că descoperite cazuri chiar şi în Canada, India şi estul Asiei.

„În prezent traversăm cea mai gravă epidemie de gripă aviară atât în Germania cât şi în Europa. Nu se întrevede un sfârşit iar ţările afectate se întind din Finlanda şi până în Insulele Feroe, din Rusia şi până în Portugalia”, transmit cercetătorii, potrivit dpa-international.com

În ce situație ne aflăm?

Conform sursei menționate, în Germania au fost descoperite 394 de cazuri de infecţie cu gripă aviară în rândul păsărilor sălbatice, inclusiv raţe, gâşte, lebede şi pescăruş, din octombrie şi până în data de 29 decembrie.

Totodată, cercetătorii de la FLI au identificat 46 de cazuri de infecţie cu gripă aviară la fermele de păsări din Germania.

În intervalul respectiv, au fost descoperite 675 de cazuri de infecţie cu gripă aviară în rândul păsărilor sălbatice de-a lungul Europei şi 534 de cazuri de infecţie în rândul păsărilor domestice, arată cifrele înregistrate de institutul german de sănătate animală „Friedrich Loeffler Institute”.

De asemenea, au fost descoperite cazuri de gripă aviară la mamifere, de exemplu la vulpi în Ţările de Jos şi Finlanda, la foci în Suedia şi Germania şi la vidre în Finlanda.

Cum se manifestă gripa aviară?

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

De cele mai multe ori, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.