Proiectul Nabucco, prevăzut cu o capacitate de până la 31 miliarde de metri cubi de gaze, a fost conceput pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu hidrocarburi în UE.

În acest context, canalul de televiziune amintit remarcă faptul că, în cercurile economice şi politice din UE, se afirmă deschis că obiectivul-cheie al Nabucco este diminuarea aprovizionării cu gaze ruseşti.

Cu toate acestea, progrese semnificative în realizarea Nabucco nu au fost făcute. Vocile critice la adresa proiectului menţionează costurile prea ridicate, care oficial sunt estimate la 9,7 miliarde de euro, însă în realitate s-ar ridica la 15 miliarde de euro. Totuşi, obstacolul major în calea Nabucco a fost până în prezent identificarea unui furnizor care să fie capabil să asigure cu suficiente gaze conducta.

În afară de RWE, acţionari ai Nabucco sunt companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), BEH (Bulgaria), Transgaz (România). Fiecare dintre acţionari deţine aproximativ 16,67% din participaţii, dar RWE are o pondere puţin mai mare. Acţiunile RWE ar putea fi achiziţionate de OMV, după cum a relatat Financial Times, cu referire la surse bine informate. Compania germană a refuzat să ofere vreun comentariu în acest sens.

Ungaria a oferit recent dezvoltatorilor proiectului Nabucco West autorizaţie de mediu pentru construirea tronsonului conductei pe teritoriul ţării, devenind prima dintre participante la respectivul proiect care emite un astfel de document.
SURSA: Agerpres