Cea mai mare economie din UE, în alertă maximă! Incendiile nu dau semne de oprire

Mai precis, unele părţi ale Germaniei au fost plasate la cel mai înalt nivel de alertă pentru incendii de pădure, în situaţia în care condiţiile de secetă şi valul de căldură au agravat situația.

Sunt vizate 10 din cele 16 landuri germane, predominant în sud, vest şi nord-est, conform informațiilor transmise de dpa.com

Nu doar căldura provoacă un incendiu

De asemenea, ministrul bavarez al pădurilor a făcut apel la populaţie să fie deosebit de atentă atunci când se plimbă prin păduri, avertizând că nu doar căldura provoacă un incendiu.

Potrivit sursei menționate, se aşteaptă ca temperaturile să urce marți până la 40 de grade Celsius în Germania , fiind posibil să fie depăşit recordul naţional de căldură de 41,2 grade în 2019.

Amintim că un incendiu de pădure a izbucnit luni într-un parc naţional din landul Saxonia, în estul Germaniei. Deşi autorităţile au declarat că incendiul este sub control, au avertizat asupra riscului de reaprindere a flăcărilor.

Un alt incendiu de pădure în apropierea oraşului Essen din vestul Germaniei a fost ţinut sub control de pompieri marţi dimineaţă. Zona afectată a fost îmbibată cu cantităţi mari de apă pentru a preveni alte incendii.

Uniunea Europeană se confruntă cu o secetă gravă

Comisia Europeană a transmis anterior că întregul continent trece printr-un episod neobișnuit de caniculă, iar aproximativ jumătate din teritoriul UE se confruntă în prezent cu riscul de secetă în urma absenţei prelungite a precipitaţiilor.

Executivul comunitar a explicat că 46% din teritoriul UE este expus nivelurilor de secetă de „avertisment”, adică înregistrează un deficit important de umiditate în sol, potrivit informațiilor preluate de afp.com

Totodată, un raport întocmit de serviciul de cercetări științifice al Comisiei Europene arată că 11% din teritoriul UE este deja în stare de alertă, cu o vegetaţie şi culturi slăbite grav de lipsa apei.

„Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia vor trebui să facă faţă probabil unei scăderi a randamentelor agricole”, mai ales pentru culturile de cereale, generată de „stresul hidric şi termic”, a transmis executivul comunitar.

Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia sunt de asemenea vizate, în timp ce în Italia bazinul râului Po „se confruntă cu nivelul de gravitate a secetei cel mai ridicat” în UE, cu o „secetă intensă” declarată în cinci regiuni italiene.