Germania a prelungit operațiunile centralelor electrice pe baza de cărbune. Vor să majoreze aprovizionarea pentru a face față iernii

Guvernul german a aprobat prelungirea operațiunilor la centralele electrice pe baza de cărbune până în 31 martie 2024 şi restabilirea capacităților pe bază de cărbune brun până în 30 iunie 2023, pentru a majora aprovizionarea după ce Rusia a redus semnificativ exporturile de gaze.

Ministerul Economiei a precizat că rezervele în reţea şi de aprovizionare sunt „importante pentru pregătirea viitoarei ierni. Folosirea suplimentară a cărbunelui pentru producerea de electricitate este menită să reducă utilizarea gazelor şi să ajute la economisirea gazelor”, conform informațiilor transmise de reuters.com

De asemenea, autoritățile din Germania au amintit de faptul că operaţiunile la centralele electrice pe bază de cărbune trebuiau să se încheie în 30 aprilie 2023 dar au fost prelungite până în 31 martie 2024, în contextul implementării planurilor de urgenţă privind gazele.

Gazoductul Nord Stream 1 ar putea fi complet inutilizabil

Surse guvernamentale germane au declarat anterior că Nord Stream 1 ar putea fi scoasă definitiv din uz din cauza incidentului recent în care a fost implicată. Astfel, în urma scurgerilor majore în Marea Baltică, au crescut temerile cu privire la faptul că această conductă ar urma să devină complet inutilizabilă.

Aceleași surse guvernamentale au mai declarat pentru ziarul german Tagesspiegel că dacă scurgerile de la cele două conducte nu vor fi reparate rapid, atunci cantități mari de apă sărată vor pătrunde în interiorul acestora. Drept urmare, apa va provoca coroziune.

Amintim că seismologii au anunțat marți, 27 septembrie, că au existat mai multe explozii în Marea Baltică și că, ulterior, au fost descoperite scurgeri masive la două conducte submarine. Acestea sunt de gaze naturale și leagă Federația Rusă de Germania. De asemenea, aceste scurgeri au fost raportate pe conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, acestea fiind pline cu gaze naturale.

Momentan, aceste conducte nu mai livrează combustibil în Europa, iar din cauza problemelor apărute s-ar putea ca sistemul să nu mai funcționeze în această iarnă, chiar dacă ar apărea voința politică de a pune conductele în funcțiune. Mai mult decât atât, analiștii spun că există riscul să nu mai poată fi reparate dacă nu se intervine rapid, conform news.sky.com