Gerul siberian, pe traiectorie de coliziune cu România! Elena Mateescu, director ANM, a explicat că vremea urmează să se răcească brusc în toată țara.

Conform informațiilor transmise de către aceasta, în vestul şi nord-vestul ţării vor fi ploi şi depuneri extinse de polei, începând de joi, 11 februarie. Aceste ploi se vor transforma, treptat, în lapoviţă şi ninsoare iar vântul se va intensifica.

Gerul siberian, pe traiectorie de coliziune cu România

De asemenea, vremea se va răci brusc şi accentuat în toate regiunile țării. În cursul nopţii de joi spre vineri, va fi ger în vestul, nordul, nord-estul şi centrul ţării, explică directorul ANM.

„De mâine noapte, masa de aer polar va pătrunde în partea de vest, centru și nord a țării apoi spre sfârșitul săptămânii va cuprinde toată țara. Ne așteptăm să avem 10-20 de cm de zăpadă și în zone mai joase de relief.

Dacă informațiile indică posibilitatea creșterii gradului de alertă vom emite un cod portocaliu, așa cum o facem de fiecare dată cel puțin pentru zona montană”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Conform acesteia, perioada rece va dura până în jurul datei de 20 februarie.

„În București ne așteptăm la – 10 grade sâmbătă, duminică. Săptămâna viitoare, de la o zi la alta, valori în coborâre -12, chiar -14 grade”.

La început, ninsorile vor predomina în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi zonele montane. Fenomenul se va extinde şi în Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei şi se va depune strat de zăpadă. De asemenea, local se va semnala polei sau gheţuş.

Trebuie menționat că vântul va avea intensificări în toată ţara, amplificând frigul, cu viteze de 55-65 km/h şi temporar peste 70-80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est şi sud-est, potrivit informațiilor transmise de ANM.

La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70-90 km/h, în special în zona înaltă, unde vor depăşi 100-120 km/h. Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată. Conform meteorologilor, vremea se va menţine deosebit de rece şi pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopţilor şi dimineţilor.