Declaraţia lui Georgescu a venit ca un răspuns la o întrebare adresată în cadrul conferinţei Finance 2011, eveniment organizat la Bucureşti de Forum Invest, în parteneriat cu Editura Evenimentul şi Capital.

"Prin direcţia de supraveghere, BNR monitorizează în mod apropiat situaţia acestor bănci. Avem un contact strâns cu acestea. Lichiditatea şi solvabilitatea sunt la niveluri confortabile. Fiecare bancă are planuri de rezervă pentru a face faţă situaţiilor neprevăzute pentru menţinerea solidităţii financiare", a spus Georgescu.

Potrivit oficialului BNR, toate băncile greceşti din România au solvabilitatea peste 11%, în timp ce pe întregul sistem bancar solvabilitatea este peste 14%.

La începutul acestei săptămâni, agenţia de evaluare Fitch a retrogradat, de la ‘B plus’ la ‘BB plus’, ratingurile pe termen lung pentru cinci bănci din Grecia şi le-a plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative, după revizuirea în scădere a ratingului suveran al Greciei.

Băncile afectate de decizia agenţiei sunt National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Agricultural Bank of Greece, toate prezente în România. Agenţia avertizează că orice viitoare revizuire în scădere a ratingului suveran al Greciei va duce probabil la o nouă retrogradare a ratingurilor pe termen lung ale celor cinci bănci elene.