Generația „Baby Boomers” îmbătrânește

Generația „Baby Boomers” îmbătrânește. Pentru unii o povară în plus, pentru alții o luptă de a-i ajuta pe cei care i-au crescut și a le alina suferințele. În absența unor reforme politice la scară largă, comunitățile individuale caută modalități de a avea grijă unii de alții pe măsură ce îmbătrânesc.

Pe măsură ce generația Baby Boomer, născută între 1946 și 1964, intră în perioada vieții în care, din punct de vedere statistic, majoritatea necesită o anumită formă de îngrijire, experții spun că tot mai mulți millennials se vor găsi in situația de a-și ajuta rudele mai in vârstă cu orice, de la:

  • îngrijire medicală specializată
  • până la sarcini zilnice, cum ar fi spălarea și hrănirea lor.

Ei vor fi așa numita „generație sandwich”

Pentru mulți, asumarea îngrijirii unui părinte sau a unei rude în vârstă va adăuga o nouă presiune peste alte presiuni. În general, americanii fac copii mai târziu, ceea ce înseamnă că vor fi așa numita „generație sandwich”. Ei se vor îngriji de părinți în vârstă și de copii mici în același timp. Aproape 25% dintre adulții americani și mai mult de jumătate dintre persoanele în vârstă de 40 de ani sunt generația „sandwich”. Ei au cel puțin un copil de întreținut și cel puțin un părinte de peste 65 de ani.

Îngrijitorii de mâine se vor confrunta, de asemenea, cu provocări financiare și de carieră fără precedent. Femeile, care în trecut se ocupau în trecut de îngrijirea bătrânilor și a copiilor, au acum șanse mai mari ca oricând să:

  • aibă și o carieră
  • fie susținători de familie

Multe nu-și mai pot permite să renunțe la job după criza din 2008, urmată de pandemie. Lucrătorii mai tineri, în special cei de culoare și cei din generația millenials care nu au studii universitare, nu au economiile necesare pentru a atenua orice perioadă prelungită de șomaj sau pentru a suporta cheltuielile cu îngrijirea vârstinicilor.

O criză în fața căreia mulți oameni se trezesc singuri

”Suntem într-o criză de îngrijire”, spune Carlene Davis, co-fondatorul organizației nonprofit Sistahs Aging With Grace & Elegance (SAGE).

Este o criză pe care societatea americană, fără concedii plătite, un sistem de îngrijire fragmentat și puține dezbateri despre îmbătrânire și dizabilități, este incredibil de prost echipată să o gestioneze”, adaugă ea.

Este o criză în fața căreia mulți oameni se trezesc singuri, cu puțin sprijin din partea factorilor de decizie și puține discuții publice în care să li se spună la ce să se aștepte, scrie Vox.com.

Baby Boomers sunt o generație foarte mare. Până în 2030, SUA vor avea pentru prima dată mai mulți rezidenți cu vârsta de peste 65 de ani decât copii.

Cineva care împlinește astăzi 65 de ani are 70% șanse să aibă nevoie de îngrijire pe termen lung la un moment dat, iar 20% vor avea avea nevoie de astfel de îngrijire pentru mai mult de cinci ani.

Baby Boomers trăiesc mai mult: speranța de viață a crescut de la 68 de ani, în 1950 la aproximativ 76 de ani în 2021, dar sunt vulnerabili la afecțiuni precum boala Alzheimer, ceea ce înseamnă că vor avea nevoie de îngrijire mai mulți ani decât generațiile anterioare.

pensionari
SURSA FOTO: Dreamstime

Costurile pentru îngrijirea profesională sunt extrem de costisitoare

În America îngrijirea persoanelor bătrâne este un mozaic, subliniază Vox.

Medicare nu acoperă majoritatea îngrijirilor pe termen lung, iar seniorii devin eligibili pentru îngrijire prin Medicaid doar atunci când nu mai au aproape niciun bun.

Costurile pentru îngrijirea profesională pot fi extrem de costisitoare:

  • Costul anual mediu al unui asistent medical la domiciliu a fost de aproape 60.000 de dolari în 2021. Este vorba de normă întreagă.
  • O cameră semi-privată la un azil de bătrâni a fost 94.000 de dolari pe an sau chiar mai mult.

Aceste costuri nu sunt la îndemâna majorității Baby-Boomers, dintre care peste 40% nu au economii pentru pensii.

Însemnă că membrii familiei vor trebui să le asigure îngrijirea, să ia în calcul facturile în creștere sau ambele.

„Membrii familiei sunt coloana vertebrală a sistemului de îngrijire pe termen lung”, spune Amy Goyer, expert în familie și îngrijire la AARP.

”Nu poți să-ți iei ochii de la ei. Trebuie să fii mereu acolo”

Michelle, în vârstă de 35 de ani, care a cerut ca numele real să nu fie publicat pentru a proteja intimitatea familiei sale, a avut grijă și de mama și de tatăl său. Aceștia sunt divorțați. Acum amândoi au 70 de ani, iar în timpul pandemiei, în timp ce lucra cu normă întreagă, trebuia să le asigure tot ce aveau nevoie.

„A fost foarte, foarte greu să jonglezi cu toate lucrurile, cu toate problemele”, a spus ea. „Am simțit literalmente că trebuie să iau foc pentru a le ține lor de cald”, a povestit ea.

Pentru Michelle, diminețile încep ajutându-și tatăl să se ridice din pat. Ulterior, îl ajută să facă duș și să ia micul dejun.

„Nu poți să-ți iei ochii de la ei. Trebuie să fii mereu acolo”, adaugă ea.

Dincolo de îngrijirea fizică, dificultatea de a gestiona munți de facturi medicale și logistică poate fi un șoc pentru tineri. Mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți să facă față situațiilor complexe. Asta spune Andrea Catlett, 45 de ani, care locuiește cu mama ei, în Colorado.

„Nu este doar îngrijirea efectivă pentru că nu mai vede deloc”, a spus ea. „Este vorba de tot felul de documente pe care trebuie să le faci mereu”, susține Andrea.

Alți adulți își asumă responsabilități de îngrijire a bătrânilor în timp ce își cresc proprii copii. Gestionarea nevoilor care se suprapun este o provocare uriașă pe care o resimt dureros. John Adeniran, în vârstă de 26 de ani, și soția sa, au grijă de:

  • mama lui, care are Alzheimer
  • de fiica lor de 5 luni.

John lucrează cu normă întreagă ca analist de date.

„Cea mai grea parte este că mama și copilul meu au nevoie de îngrijire continuă și adesea în aceleași timp”, a spus el.

Uneori, adaugă el, tot ce poate face este „să mă asigur că toată lumea este bine hrănită și că nu au pățit ceva”.