Cel mai mare producător auto american vrea să facă investiţii masive în fabrici în următorii ani, să angajeze sau să păstreze 1.000 de angajaţi la facilităţile existente din SUA. În 2016, GM anunţa investiţii de cel puţin 2,9 miliarde de dolari în SUA, pentru producţia de motoare şi vehicule. 

Luna aceasta, Ford Motor a anunţat că va anula planificata investiţie de 1,6 miliarde de dolari într-o fabrică din Mexic şi va investi 700 de milioane de dolari în uzina sa din Michigan, SUA, unde vor fi angajate încă 700 de persoane. Anunţul vine după ce preşedintele ales Donald Trump a ameninţat că va impune taxe masive celui mai mare producător din SUA, General Motors, pentru că fabrică unele modele Chevrolet Cruze în Mexic. 

Tot marţi, cei mai mari producători auto din Coreea de Sud au anunţat majorarea investiţiilor lor în SUA în următorii cinci ani şi posibilitatea construirii unei noi fabrici. 

Hyundai şi compania sa afiliată, Kia, au informat că intenţionează să investească 3,1 miliarde de dolari în SUA, în următorii cinci ani, faţă de suma de 2,1 miliarde de dolari cheltuită în perioada 2011 – 2016. Compania din Coreea de Sud ar putea produce modelul Genesis şi un SUV în SUA, a afirmat preşedintele Hyundai Motor, Chung Jin-haeng. 

Hyundai ia în considerare extinderea fabricii sale din Montgomery, Alabama, unde produce sedanurile Sonata şi Elantra şi crossover-ul Santa Fe. 

Nu numai industria auto anunţă angajări şi majorarea investiţiilor în SUA. Wal-Mart, cel mai mare retailer mondial, va crea aproximativ 10.000 de locuri de muncă. 

Pentru acest an, GM a programat cheltuieli de capital de aproximativ nouă miliarde de dolari, inclusiv pentru noile modele şi modernizarea fabricilor. SUA nu mai este cea mai mare piaţă auto din lume pentru GM, titlul merge spre China, unde producătorul auto va introduce anul acesta 18 modele noi sau restilizate. 

GM a dat recent asigurări că va continua să investească în Mexic. În 2014, compania a anunţat că va investi cinci miliarde de dolari în noile fabrici din această ţară şi va crea 5.600 de locuri de muncă. 

Producătorul de automobile de lux BMW AG a anunţat luni că îşi menţine planurile de a deschide în 2019 o fabrică în Mexic, în pofida avertismentelor noului preşedinte al SUA, Donald Trump, privind introducerea unei taxe vamale de 35% pentru vehiculele brandurilor germane importate în SUA. 

Într-un interviu apărut duminică în publicaţia germană Bild, Donald Trump a afirmat că BMW ar trebui să-şi construiască noua uzină în Statele Unite deoarece ar fi "mult mai bine" pentru producătorul auto. 

"Dacă vreţi să construiţi automobile oriunde în lume vă urez noroc. Le puteţi produce în SUA, dar pentru fiecare automobil care vine în SUA veţi plăti o taxă de 35%", a spus Donald Trump. 

"Aş dori să le transmit celor de la BMW: dacă vreţi să construiţi o uzină în afara SUA şi aveţi de gând să vindeţi automobilele în SUA, fără o taxă de 35%, vă înşelaţi", a mai spus Trump, adăugând că producătorii auto vor trebui să îşi construiască uzinele în SUA. 

Luni, directorul BMW, Peter Schwarzenbauer, a anunţat că firma îşi menţine planurile de a deschide în 2019 o fabrică în San Luis Potosi – Mexic – unde va fi produsă gama BMW Seria 3, care va fi exportată în întreaga lume. În prezent, există facilităţi de producţie pentru gama BMW Seria 3 în Germania şi China. 

Mercedes-Benz şi BMW au deja uzine în SUA unde produc vehicule de teren (SUV). Însă, în luna iunie a anului trecut, BMW a demarat construcţia uzinei de la San Luis Potosi, centrul Mexicului, urmând să investească 2,2 miliarde de dolari până în 2019 şi să producă 150.000 de vehicule pe an. La rândul său, Daimler intenţionează ca din 2018 să înceapă să producă vehicule Mercedes-Benz la o uzină a grupului Renault-Nissan de la Aguascalientes, Mexic. 

Producătorii auto americani ar trebui să înceapă asamblarea maşinilor în Statele Unite, dacă vor să facă afaceri în ţară, a afirmat duminică preşedintele ales al SUA, Donald Trump. 

"Companiile auto şi altele, dacă vor să facă afaceri în ţara noastră, trebuie să înceapă să producă din nou aici. Câştigăm!", a declarat Donald Trump, într-un mesaj postat pe Twitter. 

Săptămâna trecută, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a anunţat o investiţie în SUA de un miliard de dolari în brandul Jeep şi crearea unui număr de 2.000 de locuri de muncă. Producătorul italo-american va folosi banii pentru extinderea fabricilor sale din statele Michigan şi Ohio şi va muta producţia modelului Ram din Mexic în SUA. 

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford, este prezent şi pe piaţa din România. 

AGERPRES