Șeful Comisiei, Ivan Ivanov, a argumentat cu faptul că, în conformitate cu noile dispoziții de reglementare a prețului pentru serviciile de termoficare, adoptată în urmă cu circa 10 ani, acest lucru nu s-a cerut. 

Ca justificare pentru a nu se aplica o reducere, Ivanov a arătat că, în această perioadă a anului, societățile de termoficare nu ar produce energie pentru încălzire. Cealaltă explicație este că prețul gazului natural este “la minim” și astfel nu ar avea o influență semnificativă. În afară de asta, procedurile administrative privind reducerea durează 20 de zile și noul preț ar fi valabil doar zece zile – până la următoarea decizie a Comisiei. 

În afară de asta, dacă ar trebui să fie demarată o procedură, aceste prețuri ar fi în vigoare nu mai mult de zece zile, din cauza multor cerințe de ordin administrativ, care preced intrarea acesteia în vigoare. El a promis însă că CREA va raporta această schimbare în decizia sa anuală privind prețul la încălzire, la data de 1 iulie 2020. Am proceda în același mod și cu privire la majorarea prețului la gaze naturale, a spus el. 

Care este noul preț

Noul preț este de 20,33 leva MW/h – cu 2 leva mai mic decât cel din luna mai. La data de 27 mai, CREA a discutat ca prețul la gaze de la 1 iunie să fie de 21,97 de leva, cu 1,7% mai mic, însă Bulgargaz a depus o declarația actualizată pentru o reducere de 9%, notează publicația bulgară Duma.

Ivanov a anunțat că, la 10 iunie, CREA va lua o decizie cu privire la sumele excesive pentru încălzire, de la jumătatea anului trecut până la sfârșitul lui martie anul acesta, legat de reducerea drastică a prețului la gaze. Potrivit spuselor sale, această scădere trebuie să aibă loc odată cu primele facturi de regularizare, iar cel mai târziu – odată cu următoarele. 

Între timp a devenit clar că CREA tergiversează restituirea sumelor în plus percepute pentru gaze. Aproape o săptămână, Consiliul de Administrație al CREA nu a putut să își găsească timp pentru a examina proiectul acordului tip al filialei sale Bulgargaz cu clienții săi pentru returnarea a aproape 198 de milioane de leva, pe care ei i-au plătit pentru gazul natural cumpărat.

Joi va avea loc o ședință privind prețul electricității pentru gospodării, a anunțat Ivanov. Potrivit spuselor sale, la data de 1 iulie CREA va lua decizia privind energia electrică. Ieftinirea care se propune pentru țară este în medie de minus 0,55%, a spus el.