Prima etapă a circuitului Grand Chess Tour 2021 are loc în perioada 5-14 iunie în București şi va avea premii de 350.000 de euro

Potrivit unei informări de presă, Ceremonia oficială dedicată ”minţii educate şi onorate de participarea extraordinară a celui mai bun jucător de şah al tuturor timpurilor, multiplul campion mondial Garry Kasparov”, va avea loc în data de 4 iunie, la Face Convention (Piaţa Presei Libere, nr. 3-5, ora 13:00), şi va consta într-o conferinţă de presă, urmată de prima mutare, făcută de Kasparov împreună cu un invitat special, tragerea la sorţi şi o serie de evenimente cu invitaţi, cu participarea celor 10 jucători de şah înscrişi în turneu şi a marelui maestru internaţional.

De menționat este faptul că evenimentul de deschidere își dorește să transmită, în special tinerilor, dar şi iubitorilor şahului şi publicului larg, un mesaj de încredere şi de reînnoire a forţelor proprii, în special după experienţa dificilă a pandemiei.

Sloganul ediției este ”Change your life. Make your Move. With Kasparov” (Schimbă-ţi viaţa. Fă o mutare. Cu Kasparov).

Cine va participa la turneul Superbet Chess Classic Romania 2021

În cadrul turneului care va începe săptămâna viitoare, vor participa 10 şahişti recunoscuţi la nivel internaţional, printre care şi cel mai bun şahist al României, care a fost confirmat ca wildcard, Constantin Lupulescu.

Ceilalţi jucători  vin diferite colțuri ale lumii. Este vorba despre americanul Fabiano Caruana, armeanul Levon Aronian, olandezul Anish Giri, rusul Aleksander Grişciuk, americanul Wesley So, azerii Şahriar Mamediarov, Teimur Radjabov, francezul Maxime Vachier-Lagrave şi ungurul Richard Rapport.

Spre deosebire de ediția din 2019 găzduită de România, care a fost de şah rapid şi blitz, ediția din acest an va fi de șah clasic. Totodată, șahiştii vor juca în sistem turneu, adică fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat.

Premiile primei etape a circuitului Grand Chess Tour 2021 se ridică la 350.000 de euro.