Anunțul a fost confirmat de comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira. Potrivit acesteia, investiția aprobată de UE este un exemplu bun care pote îmbunătăți viața de zi cu zi a tuturor cetățenilor.

„Această investiție a UE în modernizarea unei infrastructuri esențiale pentru capitala României este un bun exemplu de proiect care poate îndeplini simultan obiectivele de îmbunătățire a vieții de zi cu zi a cetățenilor, cât şi cele ale Pactului verde și în materie de schimbări climatice”, a spus Elisa Ferreira.

Amintim faptul că sistemul de transport al energiei termice din București este unul dintre cele mai mari din lume. Acest sistem furnizează căldură și apă caldă pentru un număr de peste 1,2 milioane de persoane.

Este vorba despre 211,94 km de conducte, echivalentul a 105,97 km de sistem de transport. Toate aceste conducte urmează să fie înlocuite pentru a remedia problema actuală a pierderii a aproximativ 28 % din căldură între sursă și consumator, se arată într-un comunicat transmis de Comisia Europeană. 

Calitatea vieții și a aerului din Capitală vor fi îmbunătățite

Sursa citată mai precizează că pe lângă investiițe făcute va fi instalat și nou sistem de detectare a scurgerilor pentru ca probleme de până acum să nu se mai repete nici în viitor.

În ceea ce privește proiectul, acesta va asigura un sistem de transport al energiei termice durabil și accesibil ca preț, sporind eficiența energetică a rețelei pentru o mai bună calitate a vieții locuitorilor.

Totodată, calitatea aerului urmează să fie și ea îmbunătățită odată cu noul proiect în condițiile în care va fi realizată o reducere substanțială a gazelor care urmează să fie arse.

Pe lângă faptul că bucureștenii nu vor mai avea probleme cu căldura în timpul iernii, această investiție va contribui la obiectivul României de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu obiectivele Pactului verde european.