Fenomenul GameStop a început să ia amploare. Crypto-Pumps-urile au crescut de câțiva ani datorită lejerității relative de a face și de a comercializa o nouă monedă digitală.

În 2018, Wall Street Journal a identificat 175 de inițiative de „pump”, cu deplasarea a peste 825 de milioane de dolari prin 121 de monede criptografice diferite, majoritatea organizate pe Discord și Telegram.

Anunţ pentru investitori

Schemele pump-and-dump nu sunt o noutate pentru investitori. Lipsa de reglementare din domeniul cripto a oferit un mediu “înfloritor”, întrucât creatorii sunt siguri că nu vor fi ușor prinși de autorități.

De atunci, spun experții, fenomenul a devenit tot mai mare. Volumul comerțului la schimburile de criptomonede crește, în special în cazul monedelor mai puțin cunoscute, care nu au nicio valoare fundamentală în afara investițiilor.

Inițial, o aplicație de chat centrată pe jocuri, Discord, a dezvoltat o cultură puternică a serverelor centrate pe finanțe. Aplicația a atras atenția în special datorită rolului său în campania WallStreetBets pentru a spori GameStop în luna ianuarie, când stocul de meme a crescut de la 20 $ la 347 $ în câteva zile.

O analiză ulterioară a atribuit o mare parte a creșterii firmelor, mai degrabă decât investitorilor cu amănuntul. Dar asta i-a făcut pe oameni să se întrebe ce s-ar întâmpla dacă ar fi pe serverul Discord potrivit, la momentul potrivit. Nu ar putea câștiga astfel un ban în plus? Așa că utilizatorii WallStreetBets au apelat la Dogecoin în continuare.

O serie de servere noi și conturi „pump” de pe rețelele sociale au apărut în același timp, cel puțin 12 cu numele sau logo-ul WallStreetBets.

Comisia SUA pentru tranzacționarea mărfurilor a avertizat consumatorii încă din 2018 să evite schemele pump-and-dump ale monedei virtuale, susținând că are autoritate limitată asupra acelor piețe.

Procurorii federali l-au acuzat în ianuarie pe omul de afaceri John McAfee și pe un asociat în legătură cu mai multe inițiative pump-and-dump care implică monede digitale.

O nouă monedă pe Twitter

Între 2017 și 2018, McAfee a promovat o „monedă a zilei” pe contul său de Twitter fără a dezvălui milionului de adepți că a cumpărat moneda înainte și ar fi vândut-o atunci când prețul aveas să crească. Este prima acțiune de punere sub acuzare pentru „o schemă manipulativă care implică active digitale”.

Goana actuală după criptomonede inspiră și forme mai tradiționale de fraudă. Săptămâna trecută, WallStreetBets – Crypto Pumps a creat o înșelătorie de 2 milioane de dolari, potrivit Bloomberg, după ce și-a anunțat cei 340.000 de abonați de pe Telegram că își va pompa propria monedă, WSBFinance.

Moneda nu exista încă; se presupune că a fost o prevânzare. Utilizatorii au trimis bani către un portofel criptografic crezând că vor primi moneda WSBFinance. Dar monedele nu au existat niciodată.