Ministrul Economiei a declarat că Primăria Capitalei ar putea fi executată silit pentru recuperarea banilor pe care Radet și Termoenergetica îi datorează ELCEN.

”ELCEN nu se va opri, iar Primăria va fi executată silit. Vom găsi o soluție, nu putem merge așa la infinit”, a declarat Popescu la un post de televiziune. Potrivit afirmațiilor sale, Termoenergetica nu a semnat contractul cu ELCEN, apreciind că PMB „trage de timp ca să nu plătească facturi”.

Popescu a adăugat că primăria a solicitat Guvernului 670 de milioane de lei, sumă egală cu fondul de rezervă al Guvernului, deși are „un buget enorm” și fiind convins că are bani în cont. „Cred că au cerut banii la mișto”, a spus acesta.

Ministrul Economiei îi asigură pe bucureșteni că fuziunea energiei termice nu va fi întreruptă

Virgil Popescu a dat asigurări că ELCEN nu va întrerupre furnizarea energiei termice, dar că gazele trebuiesc plătite. „Primăria trebuie să înțeleagă că bucureștenii plătesc și ea trebuie să plătească mai departe”.Ministrul a spus că este foarte bine că a început urmărirea penală in rem în legatură cu problema energiei termice în București.

Ce este executarea silită

În cazul împrumutului unor sume de bani, oamenii au posibilitatea de a plăti datoria în rate sau pe cale amiabilă, așa cum stabilesc de comun părțile care fac posibilă tranzacția: persoană care oferă banii și beneficiarul sumei. Atunci când debitorul (beneficiarul sumei) refuză sau este în imposibilitatea financiară de a returna împrumutul, apare riscul executării silite – o procedura prin care datoria rămasă este recuperată cu ajutorul unui executor judecătoresc. Acesta este unul dintre exemplele clasice, des întâlnite.