Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunţat că anul acesta aproape o mie de brăţări electronice pentru agresori vor fi funcţionale în trei judeţe şi în Capitală, iar restul până la 15.000 vor fi active în următorii patru ani.

România intră în lumea civilizată în ceea ce privește protecția victimelor domestice

Totodată, ea a subliniat faptul că în sfârșit, România ține și ea pasul cu țările din Occident și intră în lumea civilizată în ceea ce privește protecția victimelor domestice.

„În sfârşit, ţinem pasul cu ţările din Occident şi intrăm în lumea civilizată în ceea ce priveşte protecţia victimelor violenţei domestice. Agresorii care încalcă ordinele de protecţie vor fi ţinuţi departe de victime cu ajutorul a 15 mii de brăţări electronice”, a scris Gabriela Firea, miercuri, pe Facebook.

Pentru a sublinia importanța acestui proiect, ministrul a adăugat că doar în 2021, 69 de persoane au murit în urma agresiunilor şi aproape 3.000 de ordine de restricţie au fost încălcate.

Gabriela Firea, despre utilizarea brățărilor electronice

Totodată, ministrul a mai menționat că aproximativ 400 de victime au reușit să fie ajutate de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi după situațiile neplăcute prin care au trecut.

„În calitate de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse salut şi sprijin acest proiect care vine în completarea măsurilor pe care le luăm în centrele pentru victimele violenţei domestice.

Prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, aproximativ 400 de victime ale violenţei domestice au fost ajutate şi consiliate în cele 42 de locuinţe protejate înfiinţate cu fonduri nerambursabile de la începutul programului „Venus – Împreună pentru o viaţă de calitate în siguranţă privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice”.

De cele mai multe ori, victimele nu ajung în aceste centre de teamă sau de ruşine să mărturisească tragedia prin care trec”, a mai adăugat Firea.

În ceea ce privește modul de utilizare al brățărilor electronice, ministrul Familie spune că polițiștii vor putea, cu ajutorul lor, să monitorizeze agresorii în timp real, aflând la ce distanță se află de victimă. În cazul celor care vor încălca ordinul de protecție, ei vor putea fi opriți la timp.

„Poliţiştii vor putea să-i monitorizeze în timp real pe agresorii cu ordin de protecţie. Vor şti la ce distanţă se află faţă de victimă şi dacă depăşesc limita impusă de autorităţi. Cei care au de gând să încalce acest ordin de protecţie vor fi opriţi la timp, înainte să ajungă din nou la violenţe”, a mai spus Firea.

Anunţul făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode

De menționat este faptul că precizările Gabrielei Firea vin după ce ministrul de Interne a anunțat că a fost adoptat miercuri proiectul privind implementarea brăţării electronice pentru agresori.

Lucian Bode declara că în primă fază, în acest an se vor  achiziţiona 964 de kituri de supraveghere. Proiectul pilot se va desfăşura pe 4 ani, iar iniţial aceste brăţări vor fi introduse în trei judeţe şi Municipiul Bucureşti, iar începând cu 2026, monitorizarea electronică se va realiza pentru toate cazurile prevăzute de legea 146 / 2021.

Proiectul urmează să asigure capabilităţile şi capacitatea de acţiune a Poliţiei Române, proiectul pilot urmând a se întinde pe o perioadă de 4 ani şi va cuprinde verificarea modului de respectare a ordinelor de protecţie provizorii şi cele europene.

”Începând cu 2026, monitorizarea electronică se va realiza pentru toate cazurile prevăzute de legea 146 / 2021”, a mai spus Lucian Bode, precizând totodată că este vorba de măsurile de cauţiune, arestul la domiciliu şi arestul la distanţă.