''În data de 20 septembrie, prin diverse căi de comunicare (sms, whatsApp, reţele de socializare etc.), s-au vehiculat informaţii false, conform cărora fenomenele meteorologice ar fi mult mai grave decât s-a anunţat oficial, informaţii care au generat panica în rândul bucureştenilor'', reaminteşte PMB.

Gabriela Firea solicită cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare de informaţii false, prevăzută şi sancţionată de dispoziţiile art. 404 Cod penal.

''Astfel, având în vedere informarea meteorologică pentru perioada 19 septembrie, ora 17,00 – 21 septembrie, ora 23,00, emisă de ANM, precum şi Nota transmisă de Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti nr. 18.378/P/19.09.2017 (anexa 1), am dispus, în calitate de primar general, convocarea unui comandament pentru stabilirea măsurilor de protejare a populaţiei. Subliniez că am respectat solicitările transmise de Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, respectiv 'luarea măsurilor specifice ce se impun pentru prevenirea apariţiei unor factori de risc ce pot afecta starea de normalitate a vieţii social economice a Capitalei, precum şi pentru monitorizarea cu toată atenţia a evoluţiei fenomenelor meteorologice periculoase, pentru a putea interveni în timp util la apariţia unor situaţii de urgenţă''', se arată în plângerea transmisă Parchetului.

Primarul general subliniază că, prin măsurile dispuse, s-a dorit informarea promptă şi corectă a populaţiei despre situaţia prezentată de către specialiştii în meteorologie şi comunicarea măsurilor necesare.

"Concret, am solicitat tuturor instituţiilor subordonate ale PMB să ia măsuri în consecinţă pentru protejarea vieţii şi bunurilor cetăţenilor. Cu toate acestea, în spaţiul public au circulat mai multe mesaje cu conţinut alarmant pentru locuitorii municipiului Bucureşti. Aceste mesaje făceau trimitere la o situaţie mult mai gravă decât cea prezentată de către autorităţi. (…) De asemenea, pe reţelele de socializare au fost publicate mesaje prin care populaţia era sfătuită să îşi facă provizii de produse de primă necesitate – pâine, lapte, apă, etc, precum şi informaţii false potrivit cărora primarul general a decis închiderea unor mall-uri. Aceste mesaje sugerau şi faptul că situaţia era mult mai gravă decât cea comunicată de primarul general şi au contribuit la generarea unei stări de panică în rândul cetăţenilor'', arată PMB.

În plângere se mai arată că ''aceste activităţi au condus la subminarea încrederii în instituţiile statului, crearea de confuzie şi panică''.

''Acest lucru poate conduce la diminuarea încrederii populaţiei în capacitatea de acţiune a instituţiilor statului. Consider că efectele sunt foarte grave raportat la îndeplinirea viitoare a atribuţiilor primarului general în acest domeniu, în special prin scăderea autorităţii acestei instituţii a statului. Având în vedere cele menţionate, vă solicităm să demaraţi cercetări în cauză în vederea constatării săvârşirii infracţiunii de comunicare de informaţii false, identificarea persoanelor care se fac vinovate şi sancţionarea acestora potrivi legii penale", mai arată Firea în plângerea făcută, potrivit unui comunicat al PMB.