Ambulatoriul arată acum într-un fel mult mai primitor pentru micuții pacienți. Renovarea a durat mai puțin de 3 luni iar aici se găsesc 11 cabinete pentru diferitele ramuri pediatrice. Oftalmologie, ORL, Chirurgie, Ortopedie cât și multe altele, ocupate de către cele 24 de cadre medicale care lucrează în două ture.

Investiții de peste jumătate milion de euro

”Proiectul a început anul trecut când, stând de vorbă cu echipa de aici, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului, mi-am dat seama că trebuie refăcut ambulatoriul. El a fost un proiect mult mai mic inițial dar stând de vorbă cu medicii, știind despre tot ce e nevoie, a crescut din ce în ce mai mult și am avut curajul să gândim un spațiu de basm, nu doar un loc bine utilat pentru că vorbim și de dotare cu echipamente medicale de 100.000 de euro, tot proiectul fiind de peste o jumătate de milion, am reușit, așadar, să îndeplinim toate dorințele pe care le aveau medicii și să creăm acest spațiu” a specificat Alessandra Stoicescu pentru Capital.

Fundația Mereu Aproape și-a propus misiunea de a dezvolta și de a sprijini societatea românească prin proiectele sale din domeniul educației dar mai ales cele care sprijină sănătatea și siguranța familiei. La acest proiect au contribuit mai multe companii cu potențial din țara noastră. Hidroelectrica, Romgaz, BT sau Mobexpert sunt doar câteva dintre firmele care au donat bani pentru materializarea acestui gest umanitar.

Salonul pentru nou-născuți, înainte și după renovare

Ajutor deosebit pentru născuții prematur

În condiții normale la acest ambulatoriu de specialitate sunt investigați până la 40.000 de copii în fiecare an. Totodată, aici sunt evaluați copii de la vârste foarte fragede, nou-născuți până la vârsta adolescenței. Totuși o atenție deosebită este dată acelor copii care sunt născuți prematur, ei sunt monitorizați mult mai ușor, odată cu noile echipamente achiziționate prin intermediul Fundației Mereu Aproape.

De asemenea, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a ținut un mic discurs la ceremonia de inaugurare a Ambulatorului din cadrul INSMC. ”Cred că ceea ce se întâmplă acum are o anumită semnificație pentru că reflectă preocuparea care există în societate în ceea ce reprezintă sănătatea copilului. Acesta este un semnal, chiar și pentru mine, că autoritățile trebuie să se implice mai mult.

Cred că asigurarea unor condiții profesionale pentru personalul medical constituie un lucru extrem de important încât personalul medical să vină cu plăcere la locul muncă iar în cazul acesta să poată să le ofere copiilor asistența de care au nevoie. Această preocupare pentru sănătatea mamei și cea a copilului trebuie să fie în centrul atenției instituțiilor de sănătate, implicit al ministerului și cu siguranță vom acționa în acest sens”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila și Alessandra Stoicescu la redeschiderea ambulatorului din cadrul INSMC

Design pentru liniștea micuților

Tot spațiul a fost regândit. Salonul are în mijlocul său un spațiu amenajat special pentru micuți. Aici copiii se pot juca în timp ce ascultă muzica pe care o cunosc cel mai bine până când le vine rândul la consultație. Astfel timpul va trece mult mai ușor pentru ei. Fie că e vorba de o simplă injecție sau de o intervenție mai complexă, primirea de care au parte și impactul psihologic este esențial pentru că cei mici să fie pregătiți pentru orice greutate pe care o întâmpină.

”Aici vin copii cu boli cronice, este centrul regional pentru tot ce înseamnă retinopatia de prematuritate, adică copiii născuți stau în incubator, ei riscă dezlipirea retinei așa că trebuie investigați”, a mai aduăgat Alessandra Stoicescu.

Alexandra Nicula este fondatorul Art Interior, ea este designerul care s-a ocupat de gestionarea noului spațiu. ”Formele arhitecturale pe care le-am folosit, arcadele reprezintă transpunerea în alt spațiu pentru cei mici dar ele mai sunt și o corectură a proporțiilor pentru că de obicei în camerele în care avem înălțimi mai mare de 2,70 m atunci a trebuit să echilibrăm puțin vizual.

Am avut ocazia de a crea un concept unic pentru reîntoarcerea copiilor la medic, fără frică. Toate culorile sunt special gândite pentru ei, impactul vizual, elementele de design, personajele, toate au un impact foarte important, fiecare cabinet are o abordare diferită în funcție de activitatea acestuia”, a mai adăugat Alexandra despre modul în care a gândit noua infrastructură interioară a ambulatoriului.”

Recepția ambulatoriului de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și a Copilului din București

Astfel de inițiative de responsabilitate socială sunt din ce în ce mai necesare având în vedere degradarea constantă a spitalele din România. Cadrele medicale, lăsând la o parte sacrificiile din timpul pandemiei, sunt cei care trebuie să își dedice munca pentru binele societății, fie că este vorba de cei mai vulnerabili dintre noi sau altfel, este în continuare nevoie de echipamente moderne în spitalele din toată țara.