În criză de lichidităţi, reţeaua fraţilor Penescu are în vedere vânzarea unuia dintre cele cinci hipermarketuri. Consultanţii externi, recent angajaţi, trebuie să vină cu soluţii de restructurare.

«Am discutat cu mai multe firme, societăţi de finanţare de orice fel. Intenţionăm să vindem un complex, dar tot noi să funcţionăm în el. Numai să găsim un investitor care are bani şi vrea să facă treaba asta», declară, pentru Capital, Ilie Penescu, cel care deţine 50% din companie. Cealaltă jumătate este controlată de fratele său, Cornel, aflat însă în arest. La o soluţie similară a apelat retailerul britanic Tesco, care a înstrăinat, în vara acestui an,  un număr de 14 proprietăţi prin sistemul sale & leaseback. Acesta este folosit mai ales de companiile care, având nevoie de cash, îşi vând activele unui terţ, după care le cumpără în leasing. Practic, vânzătorul îşi păstrează dreptul de uzufruct asupra activului respectiv, ca şi cum ar fi în continuare proprietarul acestuia. În acelaşi timp, însă, îşi asigură lichidităţile necesare. Experţii financiari afirmă că sistemul sale & leaseback este o „metodă de creditare“, care, uneori, poate fi mai ieftină decât un împrumut bancar.

„Asta vrem sa facem si noi. Din pacate,   nu sunt investitori“, spune Penescu.   El sustine ca PIC este o companie solvabila   si sustenabila, doar ca în prezent   se confrunta cu o criza de lichiditati pe   care trebuie sa o depaseasca.  

Afaceri în scadere cu 25%  

175-36730-15_pic2_rp_36.jpgCompania detine cinci hipermarketuri   în Pitesti, Craiova, Calarasi, Braila si Oradea,   cu suprafete cuprinse între 15.000   si 24.500 de metri patrati. Care din acestea ar fi de vânzare? „Oricare. Toate sunt   ale noastre si putem sa vindem unul fara   probleme. În felul acesta, facem posibila   intrarea de numerar în afacere, se poate   începe alta investitie, sunt multe…daca   faci rost de bani“, spune Penescu, care   subliniaza, însa, ca afacerea, în ansamblul   ei, nu este de vânzare si afirma cu   franchete ca niciunul dintre potentialii   investitori vehiculati prin presa nu sunt  interesati sa o cumpere. Ilie Penescu   previzioneaza ca cifra de afaceri a PIC   se va situa, în acest an, la doar 75% din   valoarea celei înregistrate în 2008 (adica   circa 430 de milioane de lei, comparativ   cu cele 570 de milioane de lei în urma   cu un an).    

Actionarii PIC au angajat si doua firme de consultanta (PricewaterhouseCoopers   si Ensight Management   Consulting): una pentru servicii   consultanta financiara (având rolul de   a ajuta PIC în relatia cu finantatorii sai,   adica la reorganizarea si reordonarea   creditelor) si cealalta pentru servicii de management operational (în sarcina   ca reia revin restructurarile si reducerea   costurilor). Penescu afirma ca PIC nu   de   este „sufocata” de datorii, sumele totale   datorate finantatorilor fiind la jumatate   din valoarea activelor. Pe lânga lantul de   hipermarketuri, fratii Penescu au afaceri   în productia de zahar, ulei, constructii,   transport de marfa, servicii de taximetrie,   media. La nivelul întregului grup,   Penescu se asteapta ca în acest an afacerile   sa fie la 75% -85% din volumul înregistrat   anul trecut. Numarul angajatilor   a fost redus la 2.700, fata de 4.000 la finele lui 2008.